Alaptatul, o necesitate

De Otilia Șandor
Alaptatul, o necesitate
Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, reprezentantele filialei orădene a Ligii Internaţionale La Leche şi omoloagele lor din Ungaria au oferit marţi o primă lecţie pro-alăptat mai multor asistente medicale.

Consilierele LLL Oradea, Anna Bruncsak şi Katalin Kovacs sprijină de trei ani de zile gravidele şi mamele care vor să afle despre importanţa alăptării la sân şi pe cele care au nevoie de ajutor pentru alăptat. Cele două consiliere (pot fi contactate la numerele de tel: 0770.102113 ;i 0771.260603 sau pe e-mail: anna.bruncsak@gmail.com sau katalin.kovacs@rdsor.ro) au explicat, împreună cu invitatele speciale din Ungaria, că alăptatul este vital pentru mamă şi bebeluş. Cele două doctoriţe de la Universitatea Semmelweis Ignac, dr. Rozsa Ibolya şi dr. Kun Iudit Gabriella, au dat informaţii asistentelor medicale din Oradea (ce vor lucra la Maternitatea privată din oraş), puţin cunoscute în România.

Colostrul, important

De pildă, mamele din ţara noastră trebuie informate despre faptul că imediat după ce nasc (în chiar primul sfert de oră) este bine să li se aducă bebeluşul pe pieptul gol şi să înceapă imediat alăptatul. Mamele şi moaşele trebuie informate despre importanţa administrării colostrului matern. De culoare variabilă (de la gălbui la alb), colostrul este prezent imediat după naştere în sânul mamei, în cantitate mică, dar suficientă pentru nou-născuţi (micuţilor le ajung în prima zi când s-au născut doar câteva picături de colostru). Stomacul unui nou-născut nu e mai mare ca o cireaşă, astfel încât nici nu se pune problema cantităţii de colostru ori de lapte matern. În plus, administrarea colostrului imediat după naştere oferă noului născut imunitate foarte mare prin substanţele speciale pe care le conţine şi care nu se regăsesc în niciun alt lapte praf.

Doctoriţele din Ungaria spun că este un mit fals cel potrivit căruia mamele care alăptează îşi vor deforma sânii şi au explicat că modificările pieptului sunt cauzate de sarcină şi nu de alăptat. În plus, femeile care alăptează sunt ferite de cancer de sân şi ovarian, dar şi de stres post-natal extrem.

Unul dintre amfitrionii evenimentului, dr. Lacziko Szidonia, a declarat că la Maternitatea privată ce se va deschide la Oradea, cadrele medicale vor informa gravidele despre importanţa alăptării, pregătindu-le pentru naştere (fizic şi mental) din timp.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !