bihon.ro Web analytics

Alaptatul, o necesitate

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, reprezentantele filialei orădene a Ligii Internaţionale La Leche şi omoloagele lor din Ungaria au oferit marţi o primă lecţie pro-alăptat mai multor asistente medicale.
Scris de Otilia Șandor - Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, reprezentantele filialei orădene a Ligii Internaţionale La Leche şi omoloagele lor din Ungaria au oferit marţi o primă lecţie pro-alăptat mai multor asistente medicale.

Consilierele LLL Oradea, Anna Bruncsak şi Katalin Kovacs sprijină de trei ani de zile gravidele şi mamele care vor să afle despre importanţa alăptării la sân şi pe cele care au nevoie de ajutor pentru alăptat. Cele două consiliere (pot fi contactate la numerele de tel: 0770.102113 ;i 0771.260603 sau pe e-mail: anna.bruncsak@gmail.com sau katalin.kovacs@rdsor.ro) au explicat, împreună cu invitatele speciale din Ungaria, că alăptatul este vital pentru mamă şi bebeluş. Cele două doctoriţe de la Universitatea Semmelweis Ignac, dr. Rozsa Ibolya şi dr. Kun Iudit Gabriella, au dat informaţii asistentelor medicale din Oradea (ce vor lucra la Maternitatea privată din oraş), puţin cunoscute în România.

Colostrul, important

De pildă, mamele din ţara noastră trebuie informate despre faptul că imediat după ce nasc (în chiar primul sfert de oră) este bine să li se aducă bebeluşul pe pieptul gol şi să înceapă imediat alăptatul. Mamele şi moaşele trebuie informate despre importanţa administrării colostrului matern. De culoare variabilă (de la gălbui la alb), colostrul este prezent imediat după naştere în sânul mamei, în cantitate mică, dar suficientă pentru nou-născuţi (micuţilor le ajung în prima zi când s-au născut doar câteva picături de colostru). Stomacul unui nou-născut nu e mai mare ca o cireaşă, astfel încât nici nu se pune problema cantităţii de colostru ori de lapte matern. În plus, administrarea colostrului imediat după naştere oferă noului născut imunitate foarte mare prin substanţele speciale pe care le conţine şi care nu se regăsesc în niciun alt lapte praf.

Doctoriţele din Ungaria spun că este un mit fals cel potrivit căruia mamele care alăptează îşi vor deforma sânii şi au explicat că modificările pieptului sunt cauzate de sarcină şi nu de alăptat. În plus, femeile care alăptează sunt ferite de cancer de sân şi ovarian, dar şi de stres post-natal extrem.

Unul dintre amfitrionii evenimentului, dr. Lacziko Szidonia, a declarat că la Maternitatea privată ce se va deschide la Oradea, cadrele medicale vor informa gravidele despre importanţa alăptării, pregătindu-le pentru naştere (fizic şi mental) din timp.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  FIFA a vândut 1,8 milioane de bilete pentru Cupa Mondială din Qatar
  Organizatorii au vândut 1,8 milioane de bilete pentru Cupa Mondială din acest an din Qatar, a anunțat miercuri FIFA, organismul de conducere al fotbalului mondial, înaintea următoarei runde de vânzare a biletelor, care va începe pe 5 iulie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Începe Festivalul Medieval: defilarea cavalerilor, în Piața Unirii
  Joi seara, în deschiderea Festivalului Medieval, va avea loc „Parada coifurilor” - defilarea alaiului de personaje medievale, de la Cetate până în Piața Unriii.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero
  S.C. COMPANIA DE APĂ ORADEA S.A. îşi anunţă consumatorii că, în ziua de joi 30.06.2022, din cauza lucrărilor de remediere a avariei apărute pe rețeaua de alimentare cu apă DN 125 mm PE situată în zona blocului CICERO, furnizarea apei potabile se va întrerupe total, între orele 08:00 şi 17:00.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  România

  Mircea Bravo va juca într-un film de comedie realizat chiar de el. S-a aflat și data lansării în cinematografe
  Mircea Bravo, unul dintre cei mai urmăriți vloggeri din România, cu peste un milion de abonați pe YouTube, a făcut public trailerul oficial al comediei „Mirciulică”, un film de lungmetraj produs împreună cu asociatul său, Cristian Iliușan.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recensământ în Bihor: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză recenzarea
  Cu 20 de zile înainte de termenul-limită, 71% din populația țintă estimată a județului Bihor s-a recenzat.

  România

  ”Golden Gata de România” aproape finalizat. Podul peste Dunăre de la Brăila va fi deschis circulație anul acesta
  Ultimul segment de tablier metalic al podului peste Dunăre, de la Brăila, care va face legătura dintre sudul Moldovei, nordul Munteniei şi Tulceaa fost montat marți, 28 iunie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.