bihon.ro Web analytics

Alaptatul, o necesitate

Reactualizat la:
Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, reprezentantele filialei orădene a Ligii Internaţionale La Leche şi omoloagele lor din Ungaria au oferit marţi o primă lecţie pro-alăptat mai multor asistente medicale.
Scris de Otilia Șandor - Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, reprezentantele filialei orădene a Ligii Internaţionale La Leche şi omoloagele lor din Ungaria au oferit marţi o primă lecţie pro-alăptat mai multor asistente medicale.

Consilierele LLL Oradea, Anna Bruncsak şi Katalin Kovacs sprijină de trei ani de zile gravidele şi mamele care vor să afle despre importanţa alăptării la sân şi pe cele care au nevoie de ajutor pentru alăptat. Cele două consiliere (pot fi contactate la numerele de tel: 0770.102113 ;i 0771.260603 sau pe e-mail: anna.bruncsak@gmail.com sau katalin.kovacs@rdsor.ro) au explicat, împreună cu invitatele speciale din Ungaria, că alăptatul este vital pentru mamă şi bebeluş. Cele două doctoriţe de la Universitatea Semmelweis Ignac, dr. Rozsa Ibolya şi dr. Kun Iudit Gabriella, au dat informaţii asistentelor medicale din Oradea (ce vor lucra la Maternitatea privată din oraş), puţin cunoscute în România.

Colostrul, important

De pildă, mamele din ţara noastră trebuie informate despre faptul că imediat după ce nasc (în chiar primul sfert de oră) este bine să li se aducă bebeluşul pe pieptul gol şi să înceapă imediat alăptatul. Mamele şi moaşele trebuie informate despre importanţa administrării colostrului matern. De culoare variabilă (de la gălbui la alb), colostrul este prezent imediat după naştere în sânul mamei, în cantitate mică, dar suficientă pentru nou-născuţi (micuţilor le ajung în prima zi când s-au născut doar câteva picături de colostru). Stomacul unui nou-născut nu e mai mare ca o cireaşă, astfel încât nici nu se pune problema cantităţii de colostru ori de lapte matern. În plus, administrarea colostrului imediat după naştere oferă noului născut imunitate foarte mare prin substanţele speciale pe care le conţine şi care nu se regăsesc în niciun alt lapte praf.

Doctoriţele din Ungaria spun că este un mit fals cel potrivit căruia mamele care alăptează îşi vor deforma sânii şi au explicat că modificările pieptului sunt cauzate de sarcină şi nu de alăptat. În plus, femeile care alăptează sunt ferite de cancer de sân şi ovarian, dar şi de stres post-natal extrem.

Unul dintre amfitrionii evenimentului, dr. Lacziko Szidonia, a declarat că la Maternitatea privată ce se va deschide la Oradea, cadrele medicale vor informa gravidele despre importanţa alăptării, pregătindu-le pentru naştere (fizic şi mental) din timp.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea
  S.C. COMPANIA DE APĂ ORADEA S.A. îşi anunţă consumatorii că în vederea facturării consumurilor de apă rece pentru luna APRILIE 2021, citirea contoarelor de branşament se va face între orele 800 şi 1600 după următorul program:

  Bihon CSM Oradea

  Revanșă după eșecul din Cupă: Aproape 100 de puncte marcate de CSM Oradea în partida cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a dispus în premieră de CSO Voluntari, cu scorul de 96-78.

  BIHON Opinii

  SUBIECTIV | După 18 ani
  Aniversarea majoratului meu în presă, la Jurnal Bihorean și Bihor Online – www.bihon.ro – coincide cu o schimbare majoră în viața mea profesională. Aventura mea în presă se oprește, după 18 ani care m-au format și modelat cu adevărat, ca om și ca profesionist al condeiului. 3

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Amenzi de peste 30.000 lei, aplicate de echipele mixte bihorene, pentru nepurtarea măștii de protecție
  În ultimele 24 de ore, echipele mixte bihorene au acționat în sistem intergrat și au legitimat 4.055 de persoane și au verificat 101 firme, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, piețe, târguri, parcuri și zone de agrement. 3

  România

  Ministrul Bode admite posibilitatea renunțării la mască pe plajă, chiar de la 1 mai
  Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a admis, într-o declarație televizată la Prima TV, că oamenii ar putea renunța la purtarea măștii pe plajă, înclusiv în minivacanța de 1 mai, posibilitatea urmând a fi discutată în CNSU. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un om de afaceri din Oradea, sub lupa DNA. Suspectul, reținut pentru o fraudă uriașă cu fonduri europene
  Asociatul unei firme este cercetat de către procurorii DNA Oradea după ce ar fi solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în sumă de peste 7 milioane de lei pentru achiziţia unui utilaj industrial, care însă nu a fost cumpărat niciodată.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.