Amenzi grase pentru președinții secțiilor de votare!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
9Comentarii
Deciziile Biroului Electoral Județean, expuse pe un avizier, în holul mare al Prefecturii Bihor, din Parcul Traian.
Deciziile Biroului Electoral Județean, expuse pe un avizier, în holul mare al Prefecturii Bihor, din Parcul Traian.
Trei președinți de secții de votare din Bihor vor fi amendați cu o sumă între 1.000 și 2.500 de lei pentru abateri grave de la procesul de vot.

Decizia aparține Biroului Electoral Județean, iar cuantumul amendei va fi stabilit de președinta BEJ, jud. Florina Crișan.

Cel mai probabil, judecătoarea va stabili amenda minimă. Totul în condițiile în care un președinte de secție de votare urmează să primească circa 1.050 lei net, pentru acest scrutin electoral.

Este vorba despre președinții secțiilor de votare SV nr. 205 Ștei, SV 191 Șc. Gen. Cadea și SV 195 Școala cu clasele I – IV Petofi Sandor, din Săcueni.

La Ștei, pe fondul unor probleme de ordin birocratic, președintele secției de votare a refuzat cererea venită de la spital, privind votul cu urna mobilă, deși Biroul Electoral Județean i-a cerut imperativ să dea curs cererii.

Inițial, cererea venită de la spitalul din Ștei nu îndeplinea condițiile formale privind întocmirea tabelului cu persoanele pentru care se cere votul. Și, pentru că cererea corectată a venit cu două minute după ora 20 – ora limită cerută de lege – președintele secției de votare a socotit să refuze persoanelor internate dreptul de a vota. Chiar dacă BEJ Bihor decisese altfel.

La celelalte secții de votare sancționate, din Cadea și Săcueni au fost probleme cu funcționarea secțiilor de votare, sâmbătă. Secțiile nu au fost deschise în intervalul 18:00 – 20:00, decât cu intermitență, chit că legea cere asigurarea permanenței în intervalul orar amintit, sâmbătă, cu o zi înaintea scrutinului electoral…

Alte probleme

Au mai fost constatate probleme la Buntești, unde procesul verbal nu a fost corect întocmit, ceea ce a determinat întârzierea centralizării rezultatelor finale pe Bihor, cu patru ore, luni.

De asemenea, locțiitorul SV 91 Oradea a fost implicată într-un accident de circulație, când se îndreptat spre secția de votare, duminică, și a trebuit înlocuită. De asemenea, BEJ a primit o sesizare, neconfirmată, că la SV 11 Oradea președintele secției de votare ar fi vrut să închidă secția înainte de închiderea procesului de votare. Pentru aceste probleme constatate sau sesizate, nu s-au propus sancțiuni.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor