Anul scolar in cladire noua

Anul scolar in cladire noua
După mai bine de doi ani de şantier, elevii de la Lorantffy Zsuszanna merg la şcoală într-o clădire reabilitată.

Prima zi de şcoală i-a adus la elevii de la Liceul Reformat Lorantffy Zsuzsanna într-un imobil proaspăt renovat şi dotat cu laboratoare şi utilităţi importante pentru creşterea calităţii învăţământului. Unitatea şcolară a fost beneficiara unui proiect cu finanţare internaţională, în contul căruia s-au cheltuit milioane de lei pentru reabilitarea imobilului, s-au extins spaţiile utilizabile prin amenajarea beciurilor sau podului şi s-au dotat şi mobilat săli de clasă.

O scurtă festivitate de inaugurare a imobilului s-a ţinut ieri, în prima zi de şcoală, în sala festivă a liceului, cu participarea primarului Ilie Bolojan, a Rozaliei Biro, consilier local şi fost viceprimar, a directoarei Szabo Zsuzsanna şi a reprezentantului Eparhiei Reformate.

Invitat să ia cuvântul după prezentarea datelor tehnice ale proiectului, primarul s-a declarat mulţumit că „avem încă o clădire de şcoală reabilitată şi într-o stare destul de bună” şi a adresat felicitări şi urări de succes cu ocazia începerii noului an şcolar.

Lucrarea s-a făcut cu o economie substanţială, din 7,6 milioane de lei cât era valoarea proiectului câştigat de administraţia locală, proiectul s-a licitat la peste 3,6 milioane de lei, adică 47,99% din totalul contractului de finanţare. Durata de implementare a fost de 28 de luni.

Renovare şi dotare

Obiectivele specifice ale proiectului au fost reabilitarea şi modernizarea a 4.631 mp, suprafaţa clădirii Liceului Reformat în termen de doi ani şi patru luni, achiziţia de mobilier , materiale didactice şi echipamente moderne dar şi creşterea gradului de accesibilitate în imobil a celor cu dizabilităţi.

Biro Rozalia a punctat, pe lângă utilitatea unui imobil renovat, şi încrederea arătată de cei de la Eparhia Reformată administraţiei locale, la debutul proiectului, când imobilul a fost dat în folosinţă gratuită oraşului pe zece ani. Aceasta a fost condiţia pentru ca liceul să poată fi prins într-un proiect cu finanţare europeană. „Sigur, decizia nu a fost uşor de luat atunci când nu se întrevedea capătul drumului”, crede Biro.

În numele proprietarului clădirii, Eparhia Reformată Piatra Craiului, Tolnai Istvan şi-a declarat satisfacţia că „la 20 de ani de la Revoluţie s-au putut aloca bani pentru renovarea unei clădiri a învăţământului confesional, ştiut fiind că mulţi ani la rând acest lucru nu a fost posibil”.

La finalul scurtei festivităţi ţinute pentru oficialii oraşului – deschiderea anului şcolar s-a desfăşurat, conform tradiţiei şcolii, în biserica din vecinătate, elevii au fost invitaţi la cursuri iar oficialii au pornit într-un tur inaugural al liceului.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !