Anunţ oficial: referendumul Oradea-Sînmartin se reia

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
55Comentarii
Anunţ oficial: referendumul Oradea-Sînmartin se reia
Al treilea vot pe tema unificării Oradiei cu cea mai bogată comună a Bihorului se ţine împreună cu alegerile locale.

„De câte ori se poate vota unificarea Oradea-Sînmartin? Până trece!”, suna o glumă locală vehiculată anul trecut, la finele a două scrutinuri de vot pe această temă. Ambele s-au finalizat cu prezenţă insuficientă la vot dar cu scor covârşitor favorabil ideii promovate cu obstinaţie de primarul Ilie Bolojan. Rezultatele votului îl invocă edilul şi acum, în sprijinul reluării, pentru a treia oară, a votului.

„La şedinţa de vineri sau cea din martie cel mai târziu, ne dorim să supunem atenţiei Consiliului Local organizarea unui nou referendum pentru fuziunea dintre Oradea şi Sînmartin, odată cu alegerile locale din 5 iunie”, a anunţat marți, edilul.

Acesta arată că la ultima tentativă de referendum „a fost o prezenţă la limita respectării condiţiilor de minim 30% din listele electorale iar cei care s-au prezentat au votat într-o proporţie covârşitoare pentru fuziune”. Invocă, de asemenea, prevederile legale şi discuţiile cu autoritatea electorală permanentă, care-i permite organizarea referendumului în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi birouri electorale, precizând că unica cheltuială suplimentară va fi cea pentru buletinele de vot.

„E ultima posibilitate de a asigura dezvoltarea oraşului prin fuziunea dintre Oradea şi Sînmartin, pentru a dezvolta compenenta turistică pe care o putem potenţia prin unirea celor două localităţi”, susţine primarul.

Pentru promovarea hotărârii de Consiliu e nevoie de o majoritate de jumătate plus unu dintre voturile aleşilor urbei. Bolojan spune că „speră să existe susţinere, va fi şi o decizie de tip politic”.

Două voturi, aceeaşi secţie

Practic, alegătorul va vota pentru ambele – alegeri şi unificare, în aceeaşi secţie de votare, în aceleaşi cabine. „Va fi o premieră pentru Oradea pentru că intervin două noutăţi: legea electorală impune scanarea cărţii de identitate pentru evitarea votului multiplu şi votul concomitent, pe două liste electorale.

Urna folosită la alegerile locale anterioare pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean va fi cea alocată referendumului în acest an. Alegătorului ajuns în secţia de vot i se vor oferi atât buletine de vot pentru alegeri cât şi pentru referendum. E la latitudinea fiecăruia dacă ia ambele buletine de vot sau nu. Procedura era ilegală anul trecut, pe vremea fostului referendum dar de atunci a fost modificată legea şi dublarea de vot este legală.

Edilul speră ca referendumul va beneficia de afluxul de alegători fildeli care se prezintă, de regulă, la urne. Bolojan arată că în Oradea este un bazin de 90.000 – 100.000 de votanţi conştiincioşi şi apreciază că dintre aceştia tot se va aduna cele aproximativ 56.000 de voturi necesare ca referendumul să fie validat.

La Sînmartin rămâne valabil referendumul de anul trecut.55Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor