Apel la doctori in favoarea doamnelor/domnisoarelor

De Otilia Șandor
1Comentariu
Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au primit se pare multiple solicitări despre programul naţiona derulat de Ministerul Sănătăţii în toată ţara, pentru depistarea cancerului de col uterin, prin test gratuit Babeş Papanicolau.

Aplicarea programului nu se poate face însă decât cu implicarea medicilor de familie. Dar în Bihor, din totalul de 350 de medici de familie, doar 150 medici de familie s-au înscris în cele două reţele judeţene de screening de la noi din judeţ (Spitalul Judeţean şi Spitalul Pelican Oradea).

Către medicii de familie

Doctorii de la DSP amintesc că programul naţional beneficiază gratuit persoanele de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 25 ani şi 64 ani, indiferent de calitatea de asigurat, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Există totuşi o condiţie la care persoanele doritoare să îşi efectueze testul trebuie să ţină cont: medicii lor de familie trebuie să aibă încheiat contract cu spitalele care şi-au format reţea de screening.

Pentru ca persoanele feminine să beneficieze de acest test gratuit, medicii de familie care nu şi-au depus solicitarea de includere într-o reţea de screening sunt rugaţi de către medicii inspectori de la DSP să se adreseze la unul dintre cele două spitale care derulează programul: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (date de contact: Negruţ Ancuţa-Monica,Oradea, str. Republicii nr. 37, telefon: 0259.434406 şi 0770.878184, fax: 0259.417169, e-mail: spitalul.judetean@rdsor.ro) sau Spitalul Pelican Oradea (date de contact: Oradea, str. Şelimbărului nr. 2, tel/fax: 0259.477 074; e-mail: pelican_impex@yahoo.com).

De la medici pentru medici

În speranţa că medicii de familie vor adera cât mai repede la unul dintre spitalele ce derulează programul gratuit pentru femei, inspectorii sanitari amintesc de actele pe care doctorii de familie trebuie să le depună la spitalul cu care doresc să colaboreze: cerere de inscriere; copia, conformă cu originalul, a contractului de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară încheiat cu casa de asigurări de sănătate (fără anexele contractului); copia, conformă cu originalul, a autorizaţiei sanitare de funcţionare); tabele cu personalul medical implicat in program (medic+asistentă: nume/prenume/CNP/specialitate/grad profesional/cod parafă) şi respectiv programul de lucru (pentru medic şi personalul mediu sanitar).

Bihorencele care au medici de familie ce nu au contract cu unul dintre cele două spitale, vor fi private, fără voia lor, de serviciile de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.

 

 

 

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor