Aproximativ 355 000 de euro și patru luni și jumătate pentru refacerea Dealului Ciuperca

37Comentarii
Aproximativ 355 000 de euro și patru luni și jumătate pentru refacerea Dealului Ciuperca
Municipalitatea orădeană a împărțit în trei faze lucrările de refacere a Dealului Ciuperca. Conform estimărilor, Dealul Ciuperca ar trebui finalizat la 4 luni și jumătate de la începerea lucrărilor.

În cadrul sedinței Consiliului Local au fost adoptate trei hotărâri referitoare la refacerea Dealului Ciuperca. Având în vedere aprobarea indicatorilor tehnico-economici, în perioada următoare va avea loc derularea achizițiilor necesare, semnarea contractelor de lucrări și executarea lucrărilor propriu-zise.

Costurile de reparație se ridică la 1 617 211, 82 RON (aproximativ 355 000 de euro).

„Conform expertizei, cea mai mare parte din vină ţine de proiectare. Contravaloarea lucrărilor de refacere va fi recuperată, într-o formă sau alta, de la cei responsabili pentru această situaţie de fapt”, a menționat primarul Ilie Bolojan

Lucrări pentru stabilizarea dealului

În ceea ce privește reabilitarea dealului Ciuperca, primarul Ilie Bolojan a subliniat: „Orice s-ar spune, aceasta a fost o lucrare pe care orădenii au apreciat-o și care asigura un punct de vizitare a orașului de care nu beneficiază foarte multe orașe din România, deoarece era un punct de belvedere, un loc din care se vedea tot orașul. Din toate aceste rațiuni se poate trage concluzia că trebuie să refacem aceste lucrări și să readucem Dealul Ciuperca la forma inițială, înaintea alunecării de teren”.

 

În urma elaborării expertizei tehnice, au rezultat trei direcții principale de acțiune, și anume: rigidizarea fundațiilor „Punctului alimentar şi de informare turistică”, măsuri privind drenarea apelor de pe amplasament prin executarea drenurilor de adâncime și stabilizarea versantului prin spijinire cu piloți.

Pentru realizarea acestor trei direcții au fost elaboraţi indicatorii tehnico-economici, care au fost aprobaţi în cadrul ședinței de consiliu de joi.

Urmează ca în perioada următoare, pe deal să aibă loc mai multe intervenţii, printre care consolidarea punctului belvedere, astfel că pentru stabilizarea structurii existente și evitarea apariției de deplasări diferențiate, având în vedere și soluția constructivă de realizare a construcției s-a prevăzut realizarea unor grinzi de rigidizare din beton armat care vor lega fundațiile izolate existente și vor fi solidarizate cu acestea prin intermediul unor conectori din oțel beton.

Totodată, pentru drenarea de adâncime a apelor infiltrate în versant, de-a lungul alunecării se vor realiza trei drenuri longitudinale (şliţuri drenante) cu lungimea de aproximativ 100 ml fiecare, pe linia de pantă a versantului.

Conform hotărârii Consiliului Local, termenul de execuţie este de o lună, iar valoarea estimată a acestuia este 246,995.52 lei fără TVA.

După această lucrare urmează faza a doua, de realizare a unui ecran de piloți forați, la cota 167,5 m. În vederea opririi fenomenelor de alunecare și realizarea lucrărilor de consolidare a versantului, se va executa un ecran de piloți forați, astfel: 67 bucăți piloți forați cu diametrul de 60 cm, la o adâncime de 12m, dispuși pe un rând pe o distanță de 110 ml.

Valoarea estimată a acestuia este de 466,956.16 lei fără TVA, iar termenul este de o lună şi jumătate.

A treia etapă presupune realizarea unui ecran de piloți forați la cota 177,5 m. În urma calculelor specifice pentru stabilizarea taluzului, realizarea ecranului de piloți forați se va realiza prin 98 de bucăți piloți forați cu diametrul de 60 cm, la o adâncime de 15 m, dispuși pe două rânduri, pe o distanță de 80 m. Această lucrare presupune o investiție în valoare estimată de 903,260.14 lei fără TVA, cu o durată de realizare de 2 luni.

În ceea ce privește reabilitarea dealului Ciuperca, primarul Ilie Bolojan a subliniat: ”Orice s-ar spune, aceasta a fost o lucrare pe care orădenii au apreciat-o și care asigura un punct de vizitare a orașului de care nu beneficiază foarte multe orașe din România, deoarece era un punct de belvedere, un loc din care se vedea tot orașul. Din toate aceste rațiuni se poate trage concluzia că trebuie să refacem aceste lucrări și să readucem Dealul Ciuperca la forma inițială, înaintea alunecării de teren”.

Având în vedere aprobarea indicatorilor tehnico-economici, în perioada următoare va avea loc derularea achizițiilor necesare, semnarea contractelor de lucrări și executarea lucrărilor propriu-zise.

 37Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor