Ar putea fi scutiţi de impozit

De Simona Drimbău
Ar putea fi scutiţi de impozit
Potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică unii fermieri vor fi scutiți de plata impozitelor pe teren și clădiri.

Fermierii care vor să beneficieze de scutiri de la plata impozitelor datorate bugetului de stat trebuie să fie membri într-o cooperativă agricolă.

Potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică, nu se datorează impozit pentru clădirile deținute și utilizate în activitatea agricolă de către contribuabilii, membri cooperatori, care au comercializat minimum 50% din producția valorificată în anul fiscal anterior celui pentru care se acordă scutirea, prin/către cooperativele agricole definite potrivit Legii nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Clădirile cu destinație agricolă sunt clădirile aflate în inventarul/patrimoniul membrilor cooperatori, inclusiv cele aflate în patrimoniul de afectațiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008.

În cazul clădirilor aflate în coproprietate, scutirea de impozit pentru clădirile utilizate în scopul desfășurării activității agricole se acordă corespunzător cotei-părți din dreptul de proprietate deținută de membrul cooperator care respectă condiția de valorificare prin cooperativă.

Clădirile utilizate în scopul desfășurării activității agricole sunt următoarele: magazii, pătule, silozuri utilizate pentru depozitarea, prelucrarea şi conservarea produselor agricole și a furajelor, împreună cu anexele aferente acestora, construcţii agricole uşoare- barăci, magazii, şoproane și cabane cu destinație agricolă. În acestă categorie mai intră clădiri destinate activității agrozootehnice deținute pentru creşterea animalelor și păsărilor, inclusiv anexele aferente acestora, amenajări piscicole, depozite de îngrăşăminte minerale sau naturale, construcţii de compostare, inclusiv anexele și spațiile administrative aferente acestora. Sunt considerate clădirile utilizate în scopul desfășurării activității agricole şi ateliere, hale de reparații și stocare a utilajelor agricole, sere, solarii, răsadniţe, ciupercării și altele asemenea, amenajări de îmbunătățiri funciare precum şi orice altă clădire utilizată exclusiv pentru activități agricole și/servicii conexe agriculturii.
În vederea aplicării prevederilor prezentului ordin, scutirea de la plata impozitului pe clădiri și terenuri se acordă pe baza documentelor justificative, valabile la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior celui pentru care se acordă scutirea prin care atestă situația respectivă.

Contribuabilii, membri cooperatori, au obligația să depună anual declarația în acest sens, însoțită de documentele justificative, la compartimentele de specialitate ale autorităților publice locale, până la data de 31 martie a anului curent.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !