Arderea miriștilor îi poate lăsa fără subvenţii

De Simona Drimbău
Arderea miriștilor îi poate lăsa fără subvenţii
Fermierii care ard miriştile se pot alege cu amenzi usturătoare sau chiar cu scoaterea de la subvenţii.

Fermierii care ard miriştile pot rămâne fără subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și pot să fie sancționați de Garda Națională de Mediu cu amenzi uriașe. Pentru persoanele juridice acestea pot ajunge până la 50.000 de lei.

Conform APIA, fermierii sunt obligați să respecte normele de ecocondiționalitate (GAEC 6.2), conform cărora este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. În caz contrar, APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata subvențiilor pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate. Conform normelor de ecocondiționalitate (GAEC 6.2), este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. Agricultorii care utilizează teren arabil – inclusiv pajiști temporare – nu trebuie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiță), inclusiv miriștile sau iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare, precum și vegetația pajiștilor permanente.

Sancţiuni

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetație uscată, miriști și resturi vegetale, poate avea consecințe grave asupra comunității prin pierderi de vieți omenești, importante pagube materiale și afectarea mediului înconjurător.

Pentru a putea igieniza terenurile prin ardere, fermierii trebuie să solicite și să obţină permis de lucru cu focul de la Primărie, dar şi aprobarea Agenției de Protecție a Mediului.

Se exceptează de la această obligație arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetățenești, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor. Arderea miriștii se face cu respectarea următoarelor prevederi: condiții meteorologice fără vânt, parcelarea miriştii în suprafețe de maximum zece ha, prin fâșii arate, izolarea zonei de ardere față de căile de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate; desfășurarea arderii se va face numai pe timp de zi, cu asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii.

Cei care încaclă aceste prevederi vor fi sancţionaţi. Astfel, Garda Națională de Mediu, prin Comisariatele Județene, va aplica amenzi în valoare de 3.000-6.000 de lei persoanelor fizice şi 25.000-50.000 de lei persoanelor juridice. Pentru arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului cu foc și/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului în vecinătăți, cetățenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancțiune contravențională de 1.000 – 2.500 de lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !