Asigurare cu contract prin CJP Bihor

De Dan Birta
Contribuaţia la pensie de poate completa prin contract de asigurare
Contribuaţia la pensie de poate completa prin contract de asigurare
Bihorenii pot să-şi completeze venitul asigurat printr-un contract încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii.

Bihorenii care doresc să beneficieze de o pensie garantată de sistemul de pensii publice, dar şi cei care doresc să-şi completeze venitul garantat sau vechimea în muncă se post asigura cu contract de asigurare socială prin Casa Judeţeană de Pensii.

Cine se poate asigura

Potrivit informaţiilor primite de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor în sistemul public de pensii, se poate asigura cu contract de asigurare socială orice persoană care doreste să realizeze stagiu de cotizare (vechime) sau sa-si completeze venitul asigurat. „Este vorba de persoanele care nu au vechimea necesară în muncă pentru a se pensiona, nu mai au calitatea de asigurat în sistemul unitar de pensii publice, dar doresc să plătească contribuţia de asigurări sociale în vederea completării stagiului de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie. De asemenea se pot asigura şi persoanele care prestează activităţi sezoniere sau de lungă durată în alte ţări, dar au domiciliul sau reşedinţa în România”, a precizat Carmen Polman, director executiv adjunct la CJP Bihor.

Altă categorie de persoane care poate încheia contract cu CJP Bihor este a cetăţenilor români sau străini care şi-au stabilit domiciliul în alte ţări cu care România are încheiate acorduri bilaterale juridice internaţionale. „Orice persoană care doreşte să-şi asigure o vechime neîntreruptă, în situaţii cum ar fi: suspendarea contractului individual de muncă, încetarea contractului de muncă la angajator până la găsirea unui alt loc de muncă şi orice altă persoană care doreşte să fie asigurată în sistemul unitar de pensii publice poate încheia contract de asigurare cu Casa Judeţeană de Pensii Bihor”, a adăugat Carmen Polman.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

Contribuţia minimă pe care trebuie să o plăteasca la pensii este de 247 lei/ lună, corespunzătoare unui venit asigurat, care nu poate fi mai mic decât 938 lei/lună la nivelul anului 2016. Avantajele încheierii unui contract de asigurare socială sunt: obţinerea unei pensii garantate de sistemul unitar de pensii publice; dreptul la bilete de tratament balnear subvenţionate, eliberate de casele teritoriale de pensii; acordarea altor prestaţii ajutor deces.

Contribuţia se poate plăti la casierie sau prin virament bancar. Pentru încheierea unui contract de asigurare este necesar actul de identitate şi o copie a acestuia. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la tel:0259/430.728 int.115 sau 156, prin e-mail: mail@cjpensiibihor.ro sau la sediul instituţiei, Compartimentul „Evidenţă Contribuabili”, programul cu publicul fiind: luni – joi între orele: 8:00-16:30, vineri între orele: 8:00-14:00.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !