Atenție! Sirenele de alarmare vor răsuna timp de patru zile

De Costel Demian
Reactualizat la:
55Comentarii
Atenție! Sirenele de alarmare vor răsuna timp de patru zile
În perioada 18-21 aprilie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va efectua un exercițiu național pentru testarea și verificarea unor echipamente din cadrul sistemului de alarmare.

UPDATE | Joi, la ora 10:08, au răsunat sirenele de alarmare a populației. Potrivit primelor reacții, sirenele s-au auzit în toate cartierele, însă mulți cetățeni spun că nu au răsunat prea tare și că volumul ar trebui să fie mai mare.

„În centru s-au auzit, dar dacă mergea televizorul o idee mai tare nu cred că auzeam”.

„În Nufărul (zona Ghibu) s-au auzit, dar slab. Trebuia să fi foarte atent”.

„Rogerius foarte slab, aproape insesizabil”.

„Acum s-a auzit și în Cartierul Prima, dar foarte încet!”

Mai mulți cetățeni au spus că în zona „Borșului, zona ANAF, liniște totală.”

Sunt însă și cetățeni care au spus că volumul a fost suficient sau chiar prea tare. „În zona Ioșia sperietor de tare s-a auzit. Senzație supărătoare”.


Sirenele de avertizare a populației vor răsuna și în Oradea. Potrivit căpitanului ISU Crișana, Camelia Roșca, în perioada menționată „va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice”.Simulările vor începe marți, 18 aprilie, iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

„În perioada vizată, locuitorii Capitalei și cei din județele țării vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00-15.00. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație”Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma <EXERCIȚIU>”, transmite IGSU.


alarme-sirene

Exerciții în Bihor

La nivelul județului Bihor sunt 224 de mijloace de avertizare (7 700 la nivel național), acestea putând fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă. „Pe parcursul anului trecut, personalul specializat a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” a verificat toate mijloacele de alarmare a populației din județul Bihor”, precizează Camelia Roșca.

Când sunt folosite alarmele

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.55Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor