Bancă de semințe şi Bibliotecă Naturală

De Veronica Bursaşiu
Bancă de semințe şi Bibliotecă Naturală
Îsi propun să constitue o Bancă de semințe locală, a oamenilor, o Bibliotecă Naturală născută cu sprijunul comunității și bineînțeles pentru comunitate.

Vor începe prin a se întâlni duminică la un schimb de semințe libere. Fiecare cu ce are de oferit, de împărțit, de schimbat, de învățat. Oameni fascinați de natural, de simplu, de accesibil, de corect, de sustenabil, de independent, de într-ajutorare, de comunitate de fapt se reunesc la Moszka Cafe „Veniți cu ce credeți: semințe leguminoase, rădăcinoase, flori, bulbi, plante, răsaduri, butași, pomi. Scopul principal e de a încuraja atât libera circulație a semințelor, cu predilecție semințe „moștenite”, curate, proprii, cât și încurajarea bio-diversității din casa și curtea fiecăruia dintre noi. Simplu, între oameni”, spune Ciprian Ciuciu, unul dintre speackerii evenimentului.

Participanţii vor fi invitaţi apoi la un mic curs de permacultură, susținut de Sabin Mureșan. „Vom acoperi noțiunile de bază, eticile, principiile și câteva tehnici specifice, utile oricărui om ce se vrea a fi bun gospodar, bun grădinar, bun constructor, bun peisagist, bun strateg și așa mai departe. Lista e fără sfârșit, pentru că odată descoperită, înțeleasă și adoptată – Permacultura e (dincolo de afi un ghid excelent pentru satisfacerea nevoilor fiecăruia din abundență) un mod armonios de a fi împreună cu natura și de a prospera de pe urma respectului acordat acesteia”, spune Sabin Mureşan.

Construcţii naturale

Un alt capitol frumos pe care organizatorii evenimentului vor să-l (re)deschidă este „ Construcțiile Naturale ”. Despre construcţiile moderne din pământ, din cob, va vorbi Sabin Mureșan și Ina Curic, care au ridicat o asemeneea casă la Gugu, Zece Hotare. Mai apoi, din pământ ies paiele. Baloții de paie, un alt material de construcție din ce în ce mai popular atât în străinătate, cât și în România, va fi următoarea temă. Despre o căsuță mică, rotundă, ridicată structural, pe punct de a fi finalizată cei prezenţi vor afla din povestea lui Cipri și Melu Ciuciu Pitz, care și-au început „dansul” spre natură în urmă cu doi ani, o dată cu coloratele „Da/Igen” continuate în Gospodăria Noastră, Paleu. Iar când pământul, împreună cu grija pentru el se întâlnesc în zone urbane, apare și problema deșeului urban. Apar munți mai mult sau mai puțin vizibili de cauciucuri, pet-uri, doze de aluminiu și câte și mai câte. O soluție deloc recentă și atent perfecționată o reprezintă locuințele de tip Earthship, dezvoltate de arhitectul american, care a fost anul trecut în Oradea, Michael Reynolds. la invitaţia lui Simon Szabo și Zoltan Nechita-Bodis (Terranavis).La inițiativa lui Daniel Someșeanu va fi prezentată o campanie nouă în Oradea: Masa Săracilor Oradea, grup care își propune să identifice și să ajute oamenii cu posibilități reduse printr-o masă caldă oferită o dată pe săptămână. Campania se desfășoară deja de 3 săptămâni în Oradea, urmând ca sâmbătă, 7 Martie, să aibă loc cea de-a 4-a acțiune.Intrarea este liberă, iar cei care vor să susţină ideile lansate pot face o donaţie de 10 lei.

PROGRAM:

13:30 – Schimb de semințe libere
14:30 – Mic curs introductiv de Permacultură susținut de Sabin Mureșan
15:30 – pauză (15 min.)
15:45 – Povestea casei din pământ, spusă de Sabin Mureșan / Ina Curic (La Gugu, Zece Hotare) apoi ocazie pentru întrebări și răspunsuri
16:15 – Povestea casei din paie, spusă de Ciprian Ciuciu Pitz / Melu Ciuciu Pitz (Gospodăria Noastră, Paleu) apoi o nouă ocazie pentru întrebări și răspunsuri
16:45 – pauza;
17:00 – Povestea casei din cauciucuri, spusă de Simon Szabo / Zoltan Nechita Bodis (Earthship.Erdely, Transilvania) apoi o altă ocazie pentru întrebări și răspunsuri
17:30 – Despre Avem
17:40 – Despre Dar din Dar (Schimbul Abundenței)
17:50 – Despre Campania Masa săracilor
18:00 – Despre Banca de Semințe din Oradea
18:10 – Despre Biblioteca Naturală din Oradea
18:20 – Masă rotundă cu Oameni simpli (hotărâți)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !