Bani pentru activități extracurriculare

De Crina Dobocan
Studenții orădeni, dornici să ia parte la activitățile extracurriculare
Studenții orădeni, dornici să ia parte la activitățile extracurriculare
Universitatea din Oradea a primit 200.000 de lei pentru activitățile extracurriculare ale studenților.

Urmare a demersurilor făcute de rectorul Universității din Oradea (UO), prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, și a prorectorului responsabil cu problemele studențești, conf. univ. dr. Ligia Burtă, Ministerul Educației a alocat UO suma de 200.000 de lei.

Banii sunt destinați activităților extracurriculare ale studenților – ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive. Instituția de învățământ superior din Oradea, prin facultățile și organizațiile sale studențești, a programat (pentru anul 2019) 22 de activități extracurriculare. Printre acestea: conferințe, sesiuni de comunicări studențești, campionate, concursuri, școli de vară, workshop-uri, simpozioane, în diferite domenii.

Dintre evenimentele planificate, cel mai important este Adunarea Națională a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), căreia i s-au alocat 35.350 lei. La întâlnire, care se va desfășura pe parcursul a trei zile la București, vor participa 190 de studenți orădeni.

Evenimente

O finanțare consistentă (24.750 lei) a primit și Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică pentru Campionatul Internațional de robotică „Robotics Campionship” (ediția a IX-a). La eveniment sunt așteptați 150 de participanți. Un alt eveniment apreciat de minister este „Creșterea eficienței energetice la consumatori industriali și casnici”, workshop ajuns la a IV-a ediție și finanțat cu 12.000 de lei.

Nu a fost neglijat nici evenimentul de promovare a științei și sportului printre studenți (Știința și sportul. Promovarea activităților sportive în rândul studenților), care a primit o finanțare de 14.000 de lei. O sumă apropiată (13.885 de lei) au primit și organizatorii simpozionului „Energie – resurse – mediu” al studenților orădeni SERMStudO (ediția a IX-a).

Un alt eveniment care a primit o finanțare de 8.370 lei, în baza acestui program al Ministerului Educației, este ediția a III-a a Sesiunii naționale de comunicări științifice pentru studenți, cu titlul „România de la Marea Unire (1918) la președinția Consiliului Uniunii Europene – organizată de Facultatea de Istorie. Facultatea de Drept va organiza o nouă ediție a seminarului național cu tema „Studenții de azi, profesioniștii de mâine”, pentru care au fost alocați 6.400 de lei.

Ligia Burtă

„Am încercat să cuprindem cât mai multe evenimente, de la fiecare facultate și organizație studențească. Proiectele propuse de noi au depășit suma care ne-a fost alocată. Noi am solicitat mai mult, dar ministerul ne-a alocat 200.000 de lei. Anul trecut ne-au fost alocați 250.000 de lei, dar bugetul a fost diminuat la nivel național. Am dat o importanță deosebită evenimentului ANOSR.

Dincolo de faptul că este unul de referință în rândul organizațiilor studențești și al studenților, este un bun prilej de promovare a Universității din Oradea și a orașului nostru. Prin aceste proiecte, studenții au ocazia să-și dezvolte abilitățile de organizatori de proiecte și de derulare a lor. Nu e ușor să le derulezi, în plus fondurile trebuie justificate până la ultimul leu”, a declarat Ligia Burtă, prorectorul care coordonează aceste activități.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !