Bihorul, tare la export in anul 2011

Bihorul, tare la export in anul 2011
Cea mai mare pondere la export în Bihor este ocupată cu maşinile, aparatele şi echipamentele electrice.

Judeţul Bihor se plasează între primele zece judeţe în ceea ce priveşte valoarea comerţului exterior în primele zece luni din 2011. Potrivit analizei efectuate de către compania de consultanţă Golden Mind&Spirit, Bucureştiul, Ilfovul, Timişul, Clujul, Constanţa, Prahova, dar şi Argeşul sau Bihorul au avut exporturi şi importuri de ordinul miliardelor de euro în anul 2011.

Pe primul loc în ponderea exporturilor efectuate de judeţul Bihor se plasează maşinile, aparatele şi echipamentele electrice, aparatele de înregistrat şi reprodus sunetul sau imaginile, cu aproape 60%. O contribuţie importantă au aici Hanil, Shinheung, Conectronics şi Celestica.

Experţii Golden Mind&Spirit propun soluţii pentru încurajarea exporturilor, precum capitalizarea urgentă a Eximbank şi relaxarea fiscală la exportutile IMM-urilor.

Bihorul este unul dintre judeţele harnice din punct de vedere al comerţului exterior de anul trecut. Potrivit unei analize a companiei de consultanţă Golden Mind&Spirit, Bucureştiul, Ilfovul, Timişul, Clujul, Constanţa, Prahova, dar şi Argeşul sau Bihorul au avut exporturi şi importuri de ordinul miliardelor de euro în anul 2011. La polul opus, cu cea mai slabă activitate de comerţ exterior (sub 100 de milioane de euro) se regăsesc judeţe cu un grad de industrializare mai redus, cum ar fi Gorj sau Mehedinţi.

Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Bihor, exporturile FOB realizate în perioada 1 I–31 X 2011 au fost de 1.837.118 mii euro, iar importurile CIF au însumat 1.860.028 mii euro. Comparativ cu perioada 1 I–31 X 2010, exporturile au crescut cu 74,80%, iar importurile au crescut cu 48,77%.

Soldul comercial FOB/CIF în perioada 1 I–31 X 2011 a fost de -22.910 mii euro, valoarea importurilor CIF din perioadă fiind mai mare decât valoarea exporturilor FOB.

Experţii Golden Mind&Spirit atrag atenţia asupra efectelor negative ale importurilor excesive care duc la scăderea producţiei autohtone, aşadar implicit la şomaj şi la consecinţe sociale şi economice nedorite.

„Încurajarea exporturilor este o necesitate în acest moment în care există riscul reintrării în recesiune, iar motorul pe care l-ar constitui pentru economia românească creşterea exporturilor nu poate fi înlocuit de nicio altă măsură”, spun cei de la Golden Mind&Spirit.

Aceştia propun şi soluţii pentru încurajarea exporturilor.

Soluţii

Prima dintre acestea ar fi capitalizarea urgentă a Eximbank cu un miliard de euro pentru lansarea unor linii de creditare în vederea sprijinirii companiilor exportatoare pentru ca acestea să-şi poată susţine activitatea între efectuarea comenzii şi încasarea de plăţi. O altă măsură utilă ar fi încurajarea exporturilor în cazul IMM –urilor prin relaxare fiscală. „Dacă orice IMM care exportă o marfă produsă în România ar avea reduse la jumatate taxele şi impozitele aferente activităţii respective, accentul s-ar muta de pe importuri pe exporturi” au calculat experţii Golden Mind&Spirit.

D.B.

 

 

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !