Calatori mai informati de Ziua Aeroportului

De Dan Birta
2Comentarii
Calatori mai informati de Ziua Aeroportului
Ziua Aeroportului, aniversată pe 4 iulie, a fost marcată de către comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor prin acţiuni de informare a pasagerilor cu privire la drepturile pe care le au atunci când călătoresc cu avionul.

Cu această ocazie, comisarii CJPC Bihor au împărţit pliante călătorilor.

Drepturi

„Drepturile pasagerilor pe transportul aerian sunt reglementate la nivel comunitar prin Regulamentul CE nr. 261/2004. Regulamentul se aplică atunci când are loc unul dintre următoarele incidente: refuz la îmbarcare, anularea zborului, întârzierea prelungită, declasare, neinformarea pasagerilor”, ne-a declarat Traian Bejan, comisrul şef al CJPC Bihor.

De exemplu, pasagerii au dreptul să solicite despăgubiri în valoare de 125 de euro până la 600 de euro, în funcţie de distanţa de zbor şi de întâzierea produsă în urma redirecţionării cursei.

În cazul în care întârzierea este mai mare de cinci ore, pasagerul are dreptul să solicite rambursarea costului biletului, dar numai cu condiţia renunţării la călătorie.

În cazul anulării cursei, pasagerul are dreptul să primească despăgubiri băneşti, cu excepţia următoarelor situaţii: când a fost informat cu privire la anularea cursei cu 14 zile înainte, sau orarul cursei redirecţionate este foarte apropiat de orarul iniţial, când compania de transport aerian poate demonstra faptul că anularea zborului a fost determinată de motive speciale.

De prevederile regulamentului poate beneficia orice pasager aflat într-una din situaţiile menţionate anterior, indiferent de naţionalitate ori de cetăţenie (membru sau nemembru al UE).

Regulamentul nu se aplică în cazurile când pasagerii călătoresc gratuit sau la un tarif redus, care nu este disponibil direct sau indirect publicului.

Aeroport modern

Gheorghe Pasc, directorul Aeroportului Oradea a prezentat ultimele modernizări care s-au făcut în incinta aerogării pentru ca aceasta să arate la standarde europene. „În perioada 26 – 27 iulie, la Aeroportul Oradea va fi prezentă o comisie care va evalua aeroportul în vederea certificării ca aeroport destinat deservirii traficului internaţional”, ne-a informat Gheorghe Pasc.

Mai mult, Pasc ne-a declarat că în data 12.06.2012, Ministerul Transporturilor a anunţat că proiectul de modernizarea a pistei Aeroportului Oradea a primit cel mai bun punctaj în urma evaluării, 92 de puncte, şi este primul pe lista de aşteptare la finanţare. „Sperăm că până în septembrie să se reglementeze şi să se aloce fondurile necesare”, a precizat Gheorghe Pasc.

Proiectul are valoare de 25 de milioane de euro, din care 18 milioane de euro din fonduri europene, 8 milioane de euro fonduri de la minister şi restul de la Consiliul Judeţean.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor