Calcanul uitat de pe Alecsandri, primăvara aceasta

De Cristina Ghilea
9Comentarii
Calcanul uitat de pe Alecsandri, primăvara aceasta
Consiliul local a aprobat cererea executivului de a debita ca taxă valoarea lucrărilor pe care proprietarii nu vor să şi-o asume.

Dezvelirea faţadei Casei Roth, după reabilitate, în vara anului trecut în vară, a trezit entuziasm şi consternare în părţi egale. Faţada dinspre noua pietonală, Alecsandri, oferă trecătorilor formele geometrice puse în valoare de paleta coloristică vie, în timp ce calcanul, de asemenea vizibil de pe noul corso e gri scorojit.

Conform Direcţiei Patrimoniului Imobiliar, lucrarea nu este încă reabilitată. „Calcanul e în proiect, va fi executat, nu e lucrare suplimentară faţă de costurile licitate. În acest moment nu este recepţia lucrarii, se va face când va fi gata şi peretele lateral”, ne-a declarat Anamaria Sava, în numele Direcţiei.

Direcţia Patrimoniu Imobiliar are în gestiune partea de lucrări de construcţii iar Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice Oradea ţine legătura cu proprietarii din imobil, pentru împărţirea respectiv asumarea cheltuielilor care le revin.

Angela Lupşea, preşedinta fundaţiei, spune că între proprietarii de spaţii din imobilul de pe strada Vasile Alecsandri au apărut discuţii legate de acel calcan: unii au refuzat să îşi asume costul motivând că nu e peretele lor direct, alţii au insistat că, din moment ce podul a fost înstrăinat şi calcanul are o porţiune mare ca perete al podului, noul proprietar ar trebui să îşi asume şi cheltuiala aferentă.

În plus, spune Lupşea, când a fost vremea să se monteze schele pentru refacerea calcanului, proprietarii casei vecine s-au opus, temându-se pentru acoperişul lor tocmai refăcut.

Cu sau fără voia lor

În aceste condiţii, executivul şi-a trecut prin Consiliul local o hotărâre prin care s-a decis intervenţia la peretele Casei Roth cu sau fără acordul proprietarilor.

„Ca urmare a faptului că lucrările nu au fost începute şi/sau deţinătorii notificaţi refuză executarea lucrărilor în condiţiile şi termenele notificate” s-a decis „aprobarea constituirii dreptului de creanţă şi a recuperării cheltuielilor de la deţinătorii notificaţi, până la data recepţiei finale a lucrărilor, cinci ani de la data recepţiei, pentru imobilele situate pe strada Vasile Alecsandri nr.3”.
„Dacă vor fi proprietari care nu vor dori să achite contravaloarea lucrărilor, suma aferentă se va transforma în taxă de reabilitare”, spune Lupşea.

La momentul „inaugurării” faţadei, vara trecută, municipalitatea anunţ că durata realizării lucrărilor a fost devansată faţă de termenul de 12 luni. Valoarea investiției este de 205.477,35 lei fără TVA, executant este Conpila.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor