Candidaţii la parlamentare generează demisii în PSD Bihor!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
25Comentarii
Florian Bodog, Bogdan Gheorghe și Adelina Coste
Florian Bodog, Bogdan Gheorghe și Adelina Coste
Lia Pop a demisionat din PSD, spun colegii săi, iar Emilian Pavel e tentat să demisioneze din funcţia de preşedinte executiv al filialei.

„Subţirimea” listei candidaţilor PSD Bihor pentru Parlamentul României generează probleme în rândul filialei. Profesorul Lia Pop – preşedinte al organizaţiei femeilor social-democrate – şi-a dat demisia din partid, iar eurodeputatul Emilian Pavel ar putea demisiona, la rându-i, din postura de preşedinte executiv al filialei.

Supărarea lui Pavel

Senatorul Florian Bodog va fi cap de listă la Senat, iar directorul AJPIS, Felix Cozma îl secondează, de pe o poziţie neeligibilă. Însă probleme mari sunt pe lista pentru Camera Deputaţilor. Aici, cap de listă figurează deputatul Gheorghe Bogdan – perdant astă-vară în cursa pentru Primăria Beiuş şi recompensat acum, practic, cu un nou mandat de deputat. Pe poziţia 2 este consilierul local Adelina Coste – venită din PDL, cu un pasiv plin de critici la adresa PSD şi, pe deasupra, perdantă în cursa pentru Primăria Oradea. Pe poziţia a treia, ultima socotită eligibilă, este deputatul Ioan Sorin Roman. Aceste patru poziţii Senat+Camera Deputaţilor sunt socotite eligibile de către pesediştii bihoreni.

emilian pavel lia pop ioan mang Emilian Pavel, Lia Pop și Ioan Mang ©

Preşedintele Ioan Mang subliniază faptul că procesul de alegere al candidaţilor PSD Bihor a fost unul cât se poate de democratic, fiind vorba despre o procedură de prealegeri în sânul filialei, menită să conducă la o reprezentare echitabilă a zonelor pe liste, să primească sprijinul primarilor şi a organizaţiilor PSD.

Însă preşedintele executiv al filialei, eurodeputatul Emilian Pavel subliniază faptul că lista PSD Bihor urmează să fie validată de conducerea centrală a partidului. Deşi nu o spune clar şi oficial, Pavel este nemulţumit de felul în care arată lista cu candidaţii PSD Bihor pentru alegerile parlamentare. În vârstă de doar 33 de ani, fost şef al TSD Bihor, eurodeputatul Pavel pare să fi intrat deja în conflict cu preşedintele Mang, motivul principal fiind neincluderea reprezentantului tineretului social-democrat în primele trei poziţii eligibile pentru Camera Deputaţilor. „Cam peste tot în ţară, reprezentantul TSD este între primele trei-patru poziţii”, ne declară Pavel, care consideră că nici la Bihor nu ar trebui să fie altfel. Cu atât mai mult cu cât el, promotorul tinerilor, este preşedinte executiv al filialei şi, pe deasupra, este şi singurul europarlamentar de Bihor. Aşadar, este numărul 2 în filială, după Mang! În Bihor, reprezentantul TSD, Octavian Caciora ocupă abia poziţia a şaptea pe lista pentru Cameră, după deputatul Bogdan, Adelina Coste, I.S. Roman, reprezentantul pensionarilor Dumitru Gherman, consilierii judeţeni Bujor Chirilă şi Ioan-Gheorghe Ţară. „Nu mi-am dat încă demisia, nici nu vreau să comentez”, ne-a declarat Pavel, ieri, sperând că, totuşi, lista va fi modificată şi, finalmente, i se va împlini dorinţa privind propunerea dorită eligibilă a tinerilor social-democraţi din jurul său.

Problema Adelina

Dacă Pavel încă meditează asupra demisiei sale, în schimb, acesta a confirmat faptul că prof. univ. Lia Popa a demisionat din PSD, ca urmare a configuraţiei listei cu candidaţii PSD la parlamentare. Mai concret, Lia Pop nu ar putea trece cu vederea poziţionarea Adelinei Coste pe poziţia secundă la Camera Deputaţilor, aceasta în condiţiile în care în trecut Adelina Coste a criticat-o acerb atât pe Lia Pop, cât şi pe socialişti, pe când Coste combătea pro-Băsescu şi Boc, la sediul PDL. Cu atât mai mult cu cât Coste a obţinut la alegerile locale un scor evident sub cel al partidului, în Oradea (9,5% Coste, 16% PSD).

Deşi şi-a depus şi el iniţial dosarul pentru o candidatură la Parlament din partea PSD, fostul subprefect Cristian Bitea a trebuit să renunţe în urma discuţiilor cu preşedintele Mang, Bitea fiind lămurit că, în ciuda ambiţiilor sale politice, îşi va continua traseul administrativ, în Capitală, cu susţinerea PSD. Preşedintele Ioan Mang şi prof. Lia Pop nu au putut fi contactaţi, în cursul weekend-ului.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor