Cărţi tipărite la Editura Muzeului Ţării Crişurilor

De Camelia Busu
Expoziţie de carte
Expoziţie de carte - © FOTO: C.B.
Expoziţia vernisată cuprinde o bună parte din cele 135 de volume, inclusiv cele trei anuare.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, vineri, Muzeul Ţării Crişurilor a organizat, în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, ediţia a XXII-a, expoziţia Carte tipărită în Editura Muzeului Ţării Crişurilor între 1971-2018. prin publicaţiile sale, se aduce la lumină partea nevăzută de publicul larg a activităţii muzeale. Muzeul Ţării Crişurilor este singurul muzeu din ţară care tipăreşte trei anuare ştiinţifice pe trei domenii diferite: unul de arheologie şi istorie – „Crisia”, un altul de etnografie şi artă – „Biharea” şi cel de al treilea, de istorie naturală – „Nymphaea”.

În afară de cele tei anuare, în cadrul editurii au apărut peste 135 de volume de autor, publicate în începând cu anul 1972 până în prezent, multe de referinţă în domeniile: arheologie, istorie, istoria artei, istorie naturală sau despre viaţa unor personalităţi intelectuale de marcă. Pe lângă contribuţiile ştiinţifice ale muzeografilor din muzeu în diverse cărţi, studii în broşuri, cataloage de artă ale expoziţiilor din muzeu, în cadrul editurii au mai publicat şi nume importante ale culturii naţionale şi internaţionale.

„Lucrările tipărite în această editură – cu precizarea că această editură există din 1998 – fac cunoscutăpublicului larg activitatea ştiinţifică a generaţiilor care au lucrat în muzeu. Expoziţia a fost gândită şi finalizată de către Florina Ciure, şefa secţiei de istorie. Pentru mine expozişia este oreacum o supriză, în sensul că pentru prima dată văd împreună aproape toate publicaţiile care au stat sub semnul instituţiei muzeale, publicaţii susţinute financiar de instituţia muzeală şi de către autorităţile mai vechi sau mai noi din Oradea şi judeţul Bihor”, a precizat directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. Expoziţia de carte va rămîne deschisă pentru public o lună de zile.

Lucrare de doctorat

Cu acest prilej a avut loc şi lansarea cărţii Alimentaţia tradiţională din Bihor între secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XX-lea, tipărită la aceeaşi editură, autoare fiind Sabina Horvath. Cartea reprezintă lucrarea sa de doctorat, la care a lucrat între anii 2004 şi 2012, sub coordonarea profesorului universitar Barbu Ştefănescu. Şeful secţiei de etnografie, Iona Goman, a făcut o amplă prezentare a cărţii de doctorat, cu exemple din viaţa satului bihorean, cu tradiţii legate de alimentaţie, lăudând munca laborioasă şi nenumăratele surse studiate de Sabina Horvath.

„Perioada la care se referă lucrarea este de peste două secole, deoarece în alimentaţie schimbările se petrec pe perioadă lungă. Am trecut în revistă istoriografia problemei la nivelul integrării subiectului în bibliografia europeană. Am considerat să leg subiectul alimentaţiei tradiţionale la un context european, să îi ofer legitimitate, pentru ca apoi să-l trec prin filtrul românesc şi să îi descopăr particularităţile locale”, a explicat Sabina Horvath.

După vernisaj şi lansarea de carte, a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !