Cât valorează viața unui copil?

Reactualizat la:
Cât valorează viața unui copil?
Desigur, viața umană nu poate fi cuantificată în bani și o astfel de întrebare ar putea trezi indignare. Din păcate, în lumea materială de astăzi, totul se măsoară, chiar și valorile care nu s-au măsurat până acum.

Măsura valoarii este diferita pentru societate și pentru individ. Problemele demografice se înrăutățesc din ce în ce mai mult în țările UE. Se nasc puțini copii, iar societatea în curs de îmbătrânire devine o problemă financiară serioasă. Este societatea capabilă să finanțeze această schimbare? Țările se confruntă încă de pe acum cu o lipsă a forței de muncă, care nu poate fi compensată prin inovațiile tehnice. Tinerii se căsătoresc cu întârziere și vor copii puțini sau nu vor deloc. Cuplurile care asteapta un copil, se confruntă uneori cu amenințarea necunoscută a decesului în uter (stillbirth).

Există diferențe în definitia nasterii unui fat mort (stillbirth) în practica de obstetrica internaționala, dar toată lumea este de acord că fetusii pierduți ar fi fost viabili. In Statele Unite, în perioada 2006-2008, testele extinse asupra 512 fetusi născuți morți din 500 de nasteri (numărul este mai mare, din cauza nasterilor de gemeni), în 60,9% au găsit cauza probabila și în 76,2% cauza posibila a mortii intrauterine. Pe parcursul testelor, în care s-au luat în considerare și complicațiile din timpul nașterii, cele mai frecvente cauze ale deceselor fetale au fost: desprinderea prematura a placentei și alte anomalii placentare, malformații congenitale nediagnosticate, infecții materne sau fetale, complicații ale cordonului ombilical, hipertensiune maternă sau alte stari anormale materne.
1103

O cercetare similară a explorat relația dintre decesele fătului și vârsta sarcinii. S-a constatat că tragedia se poate întâmpla din diferite motive.
După 28 de săptămâni de sarcină moartea fatului în majoritatea cazurilor rămâne necunoscută chiar și după autopsie neonatală, dar a fost frecventa atrofia in uter sau placenta desprinsa partial. Cu toate acestea, este important de observat cauza deceselor care nu poate fi detectată în 25-60% din cazuri.

Conform datelor OMS, în prezent majoritatea mortalității fetale-neonatală este cauzta de necroza in uter. Acest lucru este valabil mai ales în țările europene cu asistență medicală avansată.

Schimbarea tendinței a avut loc în țările dezvoltate la începutul mileniului. În ultimul deceniu, o îmbunătățirea generală a îngrijirii copiilor născuți înainte de termen (de ex. Centre perinatale terapie intensivă), din fericire a dus la scăderea considerabilă a mortalității perinatale (mortalitatea perinatală = necroza uterina prenatală + deces neonatal precoce în timpul nasterii + deces nou-născut), în special în reducerea mortalitatii nou-născutilor (în 168 ore de la nastere) și reducerea numărul de decese în timpul nașterii. Din păcate, în problema deceselor fetale intrauterine nu s-au materializatprogrese în nicio țară. Prin urmare, proporția deceselor intrauterine a crescut considerabil în cadrul mortalității perinatale. În prezent, aproape două treimi din decesele perinatale din țările dezvoltate sunt decese intrauterine. Conform datelor din 2009 ale OMS, aproape 900 de fetuși viabili au murit intauterin.

Pregnant couple Pregnant couple ©

Dacă examinam această statistică tristă în cadrul titlului, putem face următoarele afirmații:

Societatea pierde în fiecare an, o comunitate de copii viabili.

Orice moarte fetală în uter este o tragedie pentru o familie.

O pierdere masurabila în PIB pentru societate.

Alte potențiale vieți umane sunt pierdute, deoarece acești fetuși viabili ar putea fi mai târziu părinții înșiși.

Se poate preveni decesul în uter?

Cel mai mare risc consta în faptul, ca mama și mediul nu simte, dacă copilul este în pericol în uter!Mama nu are dureri, nu are leziuni externe din care ar putea trage concluzia, ca exista problema. De fapt, mortalitatea intrauterină nu depinde de faptul ca sarcina este cu risc sau nu. Se poate întâmpla și intr-o sarcină fără risc.

Ce putem face pentru a preveni mortalitatea intrauterină?

Cu ajutorul tehnologiei moderne, este acum posibil ca femeile gravide din al 32-lea săptămâna saobserve starea copilului in uter, la domiciliu, sub monitorizare medicală de la distanța: www.salvareafatului.ro

Mai mult de 2.300 de mamici au folosit această procedură. Fiecare sarcina s-a incheiat cu nașterea fatului viu. În 8 cazuri programul de salvare a salvat viața copilului.

Advertorial! H 890439