Cauze complexe, cu forme de violenţă extrem de ridicată

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
1Comentariu
Procurorul Sebastian Vălean a vorbit despre activitatea Parchetului Curții de Apel
Procurorul Sebastian Vălean a vorbit despre activitatea Parchetului Curții de Apel - © Foto: FAN
Cazul bărbatului găsit mort în barajul din Ioșia a fost dat exemplu la prezentarea bilanțului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.


Anul 2018 a fost unul cu foarte multe cauze complexe, unele cu forme de violenţă extrem de ridicată, în care au fost investigate infracţiuni de omor, având atât victima, cât şi autorul iniţial neidentificate, dar soluționate cu operativitate. Așa arată câteva date din raportul de activitate pentru anul 2018, prezentat de procurorii Parchetului Curții de Apel Oradea.

La Adunarea Generală a procurorilor au luat parte și Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv Florin Deac, membru al Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori.

Din datele statistice şi din raportul prezentat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Aurel Sebastian Vălean, a rezultat că procurorii, în anul 2018, au avut de soluţionat un număr de 45.861 de dosare, din care au soluţionat 19.255 cauze penale.

Astfel, indicatorii de calitate au înregistrat îmbunătăţiri, prin folosirea eficientă a resurselor umane şi materiale, implicare, profesionalism şi management adecvat.

Potrivit raportului prezentat, procurorii au avut de soluționat dosare care au avut ca obiect infracțiuni de corupție, de conflicte de interese, la regimul achiziţiilor publice, de evaziune fiscală, de contrabandă. De asemenea, procurorii au avut în vedere și luarea de măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului consolidat al statului.
„Prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor care aduc atingere bugetului consolidat al statului, în cauzele investigate în anul 2018, a fost de 33.955.418 lei. În aceste cauze, s-au instituit măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului, în valoare de 28.171.743 lei”, a arătat procurorul Sebastian Vălean.

Potrivit acestuia, anul trecut au fost soluționate și 440 de lucrări din domeniul cooperării judiciare în materie penală, din care 77, mandate europene de arestare.

Turbulențe

„În pofida dificultăţilor generate de procesul anevoios al implementării noilor coduri penale, de volumul foarte mare de muncă, cât şi de unele iniţiative legislative, intens mediatizate, de modificare a legilor justiţiei şi a codurilor penal şi de procedură penală, cu potenţiale repercusiuni negative privind protejarea ordinii publice şi a cetăţenilor, procurorii din jurisdicţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi-au înţeles rolul instituţional, nealterat de aceste turbulenţe trecătoare, racordându-se la cerinţele specifice menirii noastre, pentru a putea răspunde cu profesionalism evoluţiilor dinamice din societate şi a apăra valorile fundamentale ale statului de drept”, a mai specificat Vălean.

Prioritățile procurorilor Pachetului Curții de Apel au fost, așa cum a subliniat Vălean, creşterea calităţii actelor de urmărire penală, reducerea duratei procedurilor judiciare şi a stocului de dosare vechi, soluţionarea cazurilor de corupţie, de evaziune fiscală, contrabandă, spălare a banilor, a infracţiunilor prevăzute în Codul silvic şi cele referitoare la recuperarea prejudiciilor cauzate bugetului consolidat al statului.

„Un accent special a fost pus pe respectarea prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la apărare, în vederea evitării erorilor judiciare”, a punctat procurorul-șef.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor