Cea mai cunoscută operă a lui Verdi, la Oradea

De Veronica Bursaşiu
Cea mai cunoscută operă a lui Verdi, la Oradea
Pentru prima dată Nabucco la Oradea. Spectacolul are loc pe 23 iunie de la orele 19, în sala Teatrului Regina Maria.

Distribuţie internaţională, orchestră şi cor cu sute de Nabucco interpretate pe scenele europene în ultimii ani. Agenţia „Opera Vox”, în cadrul programului internaţional Stagione D’opera Italiana, prezintă în Oradea opera Nabucco cu o distribuţie de înaltă clasă, cu solişti care îşi desfăşoară activitatea pe marile scene ale Italiei, dar şi pe importante scene de pe mapamond. În rolul titular va evolua baritonul Alfio Grasso, una dintre cele mai importante voci italiene ale ultimilor 20 de ani. În teribilul rol al Principesei Abigaille este distribuită soprana dramatică italo-spaniolă Maria Ogueta. Zaccaria va fi întruchipat de către basul român Ioan Vrăsmaş, iar în rolul Ismaele – tenorul spaniol Moises Molin. Orchestra şi corul Stagione d’Opera Italiana are ca director muzical pe dirijorul Cristian Sandu, iar regia artistică este semnată de către Horia Ballint.

Nabucco

„«Va, pensiero, sull’ali dorate» este poate cea mai cunoscută frază din literatura operistică universală, iar muzica acestor prime versuri ale corului sclavilor evrei din opera Nabucco este un adevărat imn cântat şi cunoscut de toată lumea. Nabucco este o operă compusă de Giuseppe Verdi în anul 1841 pe un libret de Temistocle Solera. Este o operă de tinereţe a compozitorului, făcând parte din prima manieră componistică verdiană. Cronologic este a treia operă a lui Verdi şi primul mare succes, care a asigurat ascensiunea fulgerătoare a tânărului compozitor bussetan. Premiera a avut loc la Teatro alla Scala din Milano, la 9 martie 1842”, explică Ioan Vrasmas, preşedintele Opera Vox.

Nabucco este prescurtarea numelui regelui asirian al Babilonului, Nabucodonosor al doilea (Nebucadnetar), care a trăit şi domnit în jurul anului 600 î.Hr. Acţiunea operei este concentrată pe două teme principale şi anume dorinţa de libertate a poporului evreu din timpul robiei sale din Babilon, precum şi aroganţa personajului principal Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu. Pedeapsa divină este cutremurătoare: regele îşi pierde pe loc raţiunea. Acţiunile personajului principal sunt susţinute de către Abigaille, principesa falsă care, rănită în orgoliul ei de femeie îndrăgostită, devine un factor politic plin de răutate şi teribilism. Zaccaria – conducătorul spiritual al poporului evreu, aduce, prin apariţiile sale statuare, o notă de lumină, de speranţă, în contextul acţiunii dramatice. Spre sfârşitul operei, Nabucco îşi revine din starea de nebunie, recunoaşte cu umilinţă puterea lui Dumnezeu, eliberându-i pe evrei din robie.

Biletele se găsesc la casieria teatrului.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !