Centenarul Oltea Doamna la start

De Crina Dobocan
Centenarul Oltea Doamna la start
Evenimentele au debutat, luni cu o vizită la Muzeul Orașului Oradea, conferința „Școala românească după Marea Unire” și un târg de carte.

Manifestările ocazionate de Centenarul Școlii Gimnaziale „Oltea Domna” din Oradea au debutat luni, 14 octombrie, cu o ceremonie festivă desfășurată la Muzeul Orașului Oradea. O parte din elevii școlii, alături de directorul Florina Muscă și directorul adjunct Liliana Bocoi, au participat la o conferință cu titlul „Școala românească după Marea Unire”.

Conferința a fost urmată de o vizită la Muzeul Orașului Oradea. Directorul unității de învățământ, prof. Florina Muscă, și-a exprimat bucuria, onoarea și mândria de a fi parte din acest moment unic în istoria școlii, împlinirea a 100 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din Bihor.

„La data de 23 iunie 1919 ia ființă, printr-un act oficial, Liceul de fete, primul liceu românesc de stat pentru fete. Numele de «Oltea Doamna» i se va atribui în 1921. Vineri, 19 octombrie, sărbătorim împlinirea a 100 de ani de la deschiderea anului școlar, atunci numărul elevelor care pășeau pe poarta școlii a fost de 332. Perioada sa de glorie a fost în interbelic, când liceul a avut o minunată grădină botanică, ce se întindea de-a lungul aleii de la intrarea străjuită de o poartă cu o arcadă în care era scris numele liceului. De-a lungul anilor, liceul a avut diverse denumiri, iar în 1959, pierde clasele de liceu, transformându-se în Școală generală nr. 4. Abia după anii 1990, școală își recapătă vechiul nume”, le-a povestit elevilor muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș, fostă absolventă al Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna”.

De asemenea, la festivitatea inaugurală a fost prezentă o altă absolventă a școlii, venită de la București. Este vorba de Ana-Maria Bădiceanu, nepoata liderului țărănist Nistor Bădiceanu, fost deținut politic.

Performanțe școlare

Un discurs încărcat de emoție a fost cel al doamnei director adjunct dr. Liliana Bocoi, care le-a transmis elevilor că este o adevărată onoare să fii absolvent, cadru didactic și elev la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”.

Performanțele școlare sunt o dovadă vie a tot ce înseamnă calitatea învățământului la această instituție de învățământ, elevii fiind invitați să se implice pe mai departe în toate activitățile școlii. Pe de altă parte, prof. Eva Laza a vorbit despre Școala „Oltea Doamna” de azi și numeroasele premii, diplome aprecieri de care se bucură această instituție de elită românească. Ulterior, prof. Gabriel Țica a vorbit despre viitorul școlii, reflectat în viziunea și misiunea școlii, în vederea obținerii unor rezultate școlare care să le direcționeze pașii spre traiectorii profesionale și existențiale remarcabile.

Glasurile vorbitorilor au fost completate și de gândurile a trei elevi (Andrei Berinde, Larisa Oneț și Dafin Ardelean), mândri că au reușit să fie părtași la acest moment unic în viață. Cadrele didactice și elevii, îmbrăcați cu tricourile inscripționate „100 Oltea Doamna”, au lăsat pentru eternitate o fotografie de grup în curtea Cetății Oradea.

Poftiți la carte

În același timp, în curtea școlii, s-a desfășurat un târg de carte, coordonat de profesoarele de la ciclul primar, Elena Pavel și Doina Sabău, acțiune înscrisă în cadrul Festivalului Copiilor, ediția a XI-a, proiect educațional național, organizat în parteneriat cu IȘJ Bihor și alte școli din municipiul Oradea și din județul Bihor.

Cu o bucurie de nedescris, elevii s-au perindat pe la standurile cu cărți de vânzare, aduse de colegii lor, în speranța întâlnirii capitale cu o carte de suflet. Pe lângă cultivarea laturii artistice și a dragostei pentru lectură și frumos, activitatea a avut ca scop și stimularea spiritului filantropic al copiilor, prin faptul că beneficiarii acțiunii antreprenoriale sunt și copii din medii defavorizate, sprijiniți cu burse de studiu de Asociația Pro Bambini din Oradea.

Manifestările vor continua și în zilele următoare, culminând vineri, 19 octombrie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !