Cetatea Oradea, sub asediul zidarilor

Cetatea Oradea, sub asediul zidarilor
Deşi edilii o vroiau vizitabilă, Cetatea Oradea ar putea fi deschisă turiştilor doar în pauza de masă a zidarilor.

Luni s-a prezentat stadiul actual al proiectului „Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în Circuitul Turistic – Cetatea Oradea Complex Cultural Turistic European – Etapa I”.

În timpul lucrărilor de reabilitare, Cetatea Oradea va putea fi vizitată cel mult o oră pe zi. „Din punctul meu de vedere, se poate opta pentru o singură oră de vizitare, între 12 şi 13, când muncitorii sunt în pauză de masă. În rest Cetatea va fi închisă publicului din motive de siguranţă. S-a făcut predarea amplasamentului astfel că în cazul unui accident răspund constructorul şi cu mine. Grupurile de vizitatori vor avea acces în incinta obiectivului turistic doar însoţiţi de reprezentanţi ai constructorului sau administraţiei”, a declarat ieri Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) a Primăriei Oradea.

Lucrările de reabilitare a primelor opt corpuri de clădire din Cetatea Oradea (A, G, H, I, K, L, M şi P) au început în urmă cu 14 luni şi trebuiau finalizate în anul 2014. Deşi asocierea dintre SC Constructorul Sălard, Korintosz Kft şi Lodza Kft, care şi-a adjudecat plucrarea pentru 21,3 milioane lei fără TVA, au executat lucrări în avans, predarea va fi întârziată.

Întârziere pentru utilităţi

„Lucrările au început mai devreme faţă de când era programat şi se vor preda mai târziu. Vom semna curând contractul de finanaţare pentru al doilea proiect de reabilitare a Cetăţii privind introducerea utilităţilor de apă, canalizare, curent şi altele. Ar fi absurd ca lângă corpul G, de exemplu, predat cu finisajele exerioare cu tot, iar apoi, la doi metri de clădire utilaje grele să sape şanţuri adânci de doi metri”, a spus Dumitru Sim.

Descoperiri interesante la Cetatea Oradea

Acesta a explicat, într-un astfel de proiect de reabilitare a unui monument istoric, apar situaţii neprevăzute, care cer soluţii şi cheltuieli suplimentare. De pildă, s-a descoperit o bucătărie renascentistă cu cuptor, afumător şi spălător, dar şi o scară ascunsă, care a trebuit reconstruită.

Dar spaţiul cu cele mai valoroase elemente de arhitectură renascentistă rămâne Sala Grifonilor din Palatul Princiar, pe a cărui pereţi sunt sculptaţi elefanţi, inorogi, cerbi şi grifoni dar şi fructe de ananas sau andive.

Prin cele două proiecte cu finanţare europeană câştigate de DMPFI, în Cetate se vor investi în total, în şase ani, circa 20 milioane euro. În jur de 8,6 milioane euro va costa reabilitarea celor opt corpuri din Cetatea Oradea şi refuncţionalizarea lor cu destinaţii precum Muzeul Cetăţii, Muzeul Pâinii, Biblioteca Cetăţii şi altele. Cel de-a doilea proiect, estimat la 11,5 milioane euro vizează introducerea utilităţilor în incinta obiectivului turistic şi reabilitarea corpurilor de clădire care nu au fost incluse în primul proiect.

C.H.

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !