Citrice fără pesticide

De Simona Drimbău
Citrice fără pesticide
Inspectorii sanitari veterinari precizează că în prezent nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezenţa imazalilului în citrice.

Informaţii privind riscurile potenţiale legate de prezenţa pesticidelor în produse alimentare, inclusiv a imazalilului, sunt transmise între autorităţile competente din statele membre, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), în conformitate cu legislaţia şi procedurile stabilite la nivel european şi naţional.

Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depăşire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în funcţie de situaţie, fie nu este pus pe piaţă, fie este retras de pe piaţă şi distrus.

În limite admise

Imazalilul este o substanţă utilizată pentru protecţia plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre UE. La noi în ţară substanţa este autorizată începând de la 1 ianuarie 2012, până la 31 decembrie 2021.

Limita maximă de imazalil admisă pentru citrice este de 5 mg/kg.

Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post-recoltare a citricelor, roşiilor, seminţelor de cereale, în conformitate cu specificațiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piaţă a produselor alimentare, concentraţia de imazalil să nu depăşească limitele impuse de legislaţia în vigoare.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea competentă care realizează controale oficiale privind verificarea respectării limitelor maxime admise de pesticide din produsele alimentare provenite din ţări terţe şi state membre.
Imazalilul este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului Naţional de control reziduuri de pesticide realizat de către ANSVSA.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !