Colaborare antidrog de succes

Instruiţi pentru depistarea drogurilor
Instruiţi pentru depistarea drogurilor
Poliţiştii rutieri sunt formaţi de specialiştii CPECA pentru depistarea drogurilor la conducătorii auto.

În contextul protocolului de colaborare dintre Agenţia Naţională Antidrog şi Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Rutieră, în anul 2012 a fost demarat un amplu proces de formare iniţială în domeniul drogurilor destinată poliţiştilor rutieri. Astfel¸în perioada 15-16 iulie a.c., specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere (CPECA) Bihor cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor, au susţinut o sesiune de formare a poliţiştilor rutieri orădeni, având ca obiectiv general familiarizarea participanţilor cu principalele categorii de droguri şi efectele acestora, cu factorii de protecţie şi de risc asociaţi consumului de droguri, conceptele de bază utilizate în prevenirea consumului de droguri. Având în vedere că multe dintre accidentele şi decesele înregistrate pe drumurile europene sunt cauzate de conducătorii auto a căror capacitate de a conduce este afectată de o substanţă psihoactivă, în acord cu preocupările europene,  Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu Direcţia Rutieră, a demarat un astfel de curs de formare destinat poliţiştilor rutieri.

Mai bine preagătiţi în domeniu

Sesiunea de formare a urmărit creşterea nivelului de cunoştinţe a poliţiştilor rutieri cu privire la influenţa drogurilor ilegale asupra capacităţii de a conduce, fiind familiarizaţi cu principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, principalele noţiuni utilizate în domeniul drogurilor (dependenţă, toleranţă, sevraj, supradoză etc) şi semnele consumului de droguri. De asemenea, a fost abordată tema substanţelor noi cu efecte psihoactive şi a efectelor acestora. Ca elemente suplimentare, au fost abordate aspecte legate de sistemul de asistenţă bio-psiho-socială a consumatorilor de droguri din România şi beneficiile realizării activităţilor de reducere a riscurilor asociate, fiind important ca poliţiştii rutieri să cunoască şi să informeze conducătorii auto cu privire la serviciile existente care pot fi solicitate de consumatori. Sesiunile de formare se finalizează cu eliberarea unui certificat de participare emis sub egida A.N.A./Centrul Naţional de Formare şi Documentare în domeniul Drogurilor (CNFDD). Poliţiştii rutieri participanţi la aceste sesiuni de formare vor fi incluşi în baza de date a centrului de formare din cadrul A.N.A, urmând să fie integraţi în sesiuni de formare aprofundate ulterioare. Acest demers de formare face şi obiectul unui protocol de colaborare încheiat între cele două instituţii. Printre măsurile vizate se numără promovarea activităţilor de informare, educare şi conştientizare cu privire la aspecte legate de consecinţele consumului de droguri asupra conducătorilor auto prin mijloacele proprii de comunicare, realizarea şi distribuirea de materiale promoţionale cu scop preventiv, informarea şi educarea conducătorilor de vehicule cu privire la consecinţele consumului de droguri asupra siguranţei rutiere.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !