Colegiul Tesla, magnet pentru gojdisti

Gojdiştii au vizitat oraşele Belgrad, Zrenjanin şi Subotica
Gojdiştii au vizitat oraşele Belgrad, Zrenjanin şi Subotica
Gojdiştii orădeni au vizitat Colegiul sârb „Nikola Tesla”, numit după inventatorul care a studiat câmpul electro-magnetic.

În perioada 3-6 Aprilie, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” Oradea a participat la a doua etapa a unui schimb şcolar împreună cu Colegiul Tehnic “Nikola Tesla” din oraşul sârb Zrenjanin, Dupa vizita elevilor de la „Nikola Tesla” la Oradea, în Octombrie 2011, î cadrul primei etape organizate a schimbului scolar, a venit rândul gojdiştilor să fie găzduiţi de liceenii sârbi.

Excursia a fost organizată de profesorii Traian Ursuţa, Camelia Porumb şi Camelia Ursuţa, care au însoţite elevi din clasele a IX-a A, B, C, F şi G precum şi din clasele a X-a E şi F.

Printre altele, gojdiştii au vizitat Colegiul „Nikola Tesla”, luând parte la orele de curs ale elevilor gazdă precum şi la un spectacol de întâmpinare pregătit de Consiliul Elevilor, putând astfel să compare stilul de viaţă liceal şi atmosfera unei ţări străine dar, tradiţional, prietene.

Istorie vie

Obiectivele turistice remarcabile au conturat excursia, începând de la Cetatea Belgradului de pe meterezele căreia se vede vărsarea râului Sava în Dunăre, Grădina Zoo şi Primăria din Subotica dar şi Muzeul de Artă din Zrenjanin.

Ca dovadă vie a istoriei moderne mai zbuciumate, tinerii orădeni au putut vedea şi clădirile bombardate în timpul războiului din anii ‘90.

„Călătoria nu a reprezentat doar un schimb şcolar dintre doua licee, ci şi un schimb de experienţă, de opinii si idei, schimb în care s-au legat prietenii şi după care încă vom depăna amintiri. Sperăm să ţinem legătura cu elevii Colegiului „Nikola Tesla” şi să avem ocazia unei reîntâlniri cât mai curând”, ne-au mai informat gojdiştii implicaţi în proiect.

În context, mai notăm că Nikola Tesla e considerat părintele folosirii curentului electric alternativ (AC) cât şi a comunicaţiei radio wireless. Dealtfel, unitatea internaţională de măsură a câmpului magnetic este un Tesla, în onoarea sa.

C.H.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !