Comercianţii de jucării, arşi la buzunar

De Dan Birta
Reactualizat la:
Comercianţii de jucării, arşi la buzunar
Protecţia Consumatorilor Bihor a aplicat comercianţilor de jucării amenzi de 85.000 de lei.

Dacă se apropie Crăciunul, Paştele sau alte sărbători mai mari, Protecţia Consumatorilor iese la vânătoare. De data aceasta în vizorul comisarilor s-au aflat, potrivit tematicii lansate la nivel naţional, comercianţii de jucării, atât online cât şi prin magazine.

Problemele identificate, mereu aceleaşi: lipsa elementelor de identificare a producătorului, importatorului sau distribuitorului jucăriei; lipsa traducerii elementelor de identificare şi caracterizare a jucăriilor; lipsa avertismentelor privind supravegherea de către un adult în timpul utilizării jucăriei, a instrucţiunilor de utilizare, de montaj; neafişarea în mod vizibil a preţurilor.

Sancţiuni şi sfaturi

Potrivit informaţiilor primite de la Giani Bura, inspectorul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor, controalele efectuate în luna noiembrie 2016 au avut ca tematică „verificarea respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, vândute atât direct cât şi online”.

„În timpul acţiunii tematice de verificare au fost controlaţi 27 de operatori economici, fiind constatate abateri la 19 dintre aceştia. Au fost încheiate 19 procese-verbale de constatare a contravenţiei, prin care au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 85.000 lei. Din totalul de jucării verificate, în valoare de 360.644 lei, au fost oprite temporar de la comercializare jucării în valoare de 15.143 lei”, ne-a precizat Giani Bura.

8jucarii

Reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor Bihor îi sfătuieşte pe părinţi ca, atunci când se decid să cumpere o jucărie, să o facă dintr-un magazin specializat şi să urmărească: vârsta recomandată de producător pentru utilizator; prezenţa avertismentelor privind părţile mici, avertismentele specifice jucăriilor care conţin magneţi, avertismente şi informaţii specifice pentru jucăriile care conţin baterii, instrucţiuni de utilizare. „Păstrarea bonului de vânzare este obligatorie, atât pentru solicitări în cadrul perioadei de garanţie, cât şi pentru depunerea unei eventuale reclamaţii”, recomandă inspectorul şef adjunct al CJPC Bihor.

De asemenea, este recomandat ca la achiziţionarea jucăriilor să se verifice cu atenţie jucăria şi să se refuze jucăriile care prezintă muchii tăioase, vârfuri ascuţite, ale căror accesorii, păr sau puf, se smulg cu uşurinţă, toate acestea putând duce la rănirea copilului. În astfel de cazuri, consumatorii sunt rugaţi să anunţe CJPC Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !