Comisia Europeană sesizată în cazul Fabricii de zahăr Oradea

De Veronica Bursaşiu
7Comentarii
Comisia Europeană sesizată în cazul Fabricii de zahăr Oradea
Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a adus la cunoştinţa Comisiei Europene situaţia dificilă cu care se confruntă piaţa zahărului din România.

„Am solicitat Consiliului Agrifish să ia notă de această situaţie şi, împreună, să încercăm găsirea unor soluţii pentru susţinerea acestui domeniu la nivel european”, a spus secretarul de stat.

Pierderile producătorilor de sfeclă, 7 milioane de euro/an. Acestea sunt estimările Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară în ceea ce-i priveşte pe producătorii de sfeclă-de-zahăr din NV ţării, după închiderea Fabricii de zahăr din Oradea. Ordinul pierderilor ar putea fi însă mult mai mare decât anticipau sindicaliştii.

„Încă nu se poate spune cu exactitate care sunt pierderile, deoarece încă nu au fost acordate subvenţiile pentru sfeclă. Pot să spun că anul trecut am achiziţionat utilaje specifice producţiei sfeclei-de-zahăr, care nu pot fi folosite pentru alte culturi, utilaje care se amortizează în 6-8-10 ani”, a spus Ioan Cuc, unul dintre cultivatorii de sfeclă, participant la negocierile de preluare a Fabricii de zahăr.

Continuă negocierile fermierilor cu patronatul Fabricii de zahăr

Fermierii care şi-au dorit preluarea Fabricii de zahăr după ce nemţii de la Pfeifer & Langen au anunţat că o vor închide se pun, din nou, la masa negocierilor cu patronatul. Informaţia a fost confirmată de unul dintre cei mai reprezentativi fermieri locali, Ioan Cuc, care a participat şi la prima fază a discuţiilor, care s-a soldat cu refuzul nemţilor de a vinde fabrica şi cu concedierea celor peste 200 de angajaţi. Redeschiderea discuţiilor are loc după ce la anunţul că Fabrica de zahăr dispare au reacţionat ministrul Agriculturii, Petre Daea, cât şi sindicatele din alimentaţie, analişti şi presa centrală. Închiderea Fabricii de zahăr de la Oradea este o miză naţională, deoarece producătorul zahărului „Diamant” asigura 25% din producţia naţională de zahăr a României, iar producţia de zahăr este un domeniu strategic. În ciuda faptului că sub presiunea publică pare a exista o anumită disponibilitate pentru reluarea discuţiilor din partea patronatului german, fermierii care au mai fost parte la negocieri sunt sceptici că cei de la Pfeifer & Langen au o intenţie reală să vândă fabrica.

Fermierii din NV ţării sunt descurajaţi în negocierile cu nemţii de practica acestora în Ucraina, acolo unde au închis patru din cele şase fabrici de zahăr pe care le-au cumpărat, procedând exact ca în România: au externalizat rapid maximul de profit, apoi au desfiinţat afacerea pentru a scăpa de concurenţă. Producătorii de sfeclă sunt decişi să joace încă o carte în tentativa de a prelua fabrica, deoarece miza e uriaşă şi vizează mai multe categorii şi paliere de activitate: dacă se închide fabrica, „fermierii care asigurau sfecla-de-zahăr vor fi ruinaţi, economia locală pierde milioane de euro pe an, iar tradiţionala marcă românească «Diamant» va ajunge să fie produsă în Polonia”.

fabrica-de-zahar-diamant-oradea2
Decizia a fost luată după ce s-a aflat că zaharul marca Diamant, brand românesc va fi produs în Polonia şi Germania, după închiderea fabricii de zahar din Oradea. Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară va cere partenerilor afiliaţi din întreaga Europă boicotarea zahărului „Diamant” pe ca...
Pentru Alina Mungiu-Pippidi, politologul cu expertiză în domenii politicile publice, bună guvernare, luptă anticorupție și democratizare, nu a trecut neobservată ştirea că Fabrica de zahăr din Oradea se închide. Numele politologului a fost vehiculat ca posibil consilier al Preşedintelui Iohannis. Ch...
fabrica-de-zahar-oradea
Proprietarii Fabricii de zahăr „pregătesc terenul” pentru a găsi un cumpărător pentru cei 354.000 mp de teren pe care se întinde producătorul mărcii „Diamant”. Imediat după ce au anuţat angajaţii despre închiderea fabricii de zahăr, proprietarii germani au început să caute în piaţă cumpărători pe...
Închiderea fabricii de zahăr din Oradea de către proprietarii germani scoate din circuitul economic al judeţului milioane de euro, bani europeni acordaţi ca subvenţii la sfeclă de zahăr. Aproape 900 de euro/ha au primit subvenţii fermierii bihoreni care au cultivat şi au predat, anul trecut, sfec...
Negocierile cu grupul de producători bihoreni care urmau să cumpere Fabrica de Zahăr au eşuat. Informaţia e confirmată atât de cultivatori, cât şi de surse din interiorul fabricii. Decizia de închidere a fabricii, care are acum 214 angajaţi, va fi anunţată salariaţilor pe 3 ianuarie 2018. Ea vine du...



7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor