Concert de Ziua Copilului la Filarmonică

De Alexandru Guiaș
1Comentariu
Protagoniștii serii: Jan Sekaci, Jankó Zsolt, David Popescu și Ilisz Dominik
Protagoniștii serii: Jan Sekaci, Jankó Zsolt, David Popescu și Ilisz Dominik
Trei „lucrări jucăușe” vor fi prezentate la Filarmonică în cadrul concertului de 1 Iunie.

Melomanii orădeni, dar în special copiii și tinerii sunt așteptați în joi seară la sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat din Oradea la un concert deosebit, dedicat Zilei Copilului. Conform conducerii Filarmonicii, de ziua lor (1 Iunie), copiii și tinerii vor putea intra gratis la conert.

În program vor fi lucrări ale unor cunoscuți compozitori precum: J. Haydn („Concert nr. 1 pentru violoncel și orchestră în Do major”); L. v. Beethoven („Rondo pentru pian și orchestră în Si bemol major”); C. Franck („Variaţiuni simfonice pentru pian şi orchestră”).

Prima lucrare va fi „Concertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră în Do major” de Joseph Haydn. Lucrarea compusă în jurul anilor 1761-1765, fiind dedicată prietenului său Joseph Weigl, prim violoncelist în orchestra curţii prinţului Esterházy Miklós.

Concertul a fost considerat ca și pierdut până în 1961, când muzicologul Oldřich Pulkert a descoperit manuscrisul partiturii la Muzeul Naţional din Praga. A doua lucrare, „Rondoul pentru pian și orchestră în Si bemol major”, aparține lui Ludwig van Beethoven și a fost compusă de acesta în anul 1793, pe când marele compozitor avea 23 de ani.

Concertul se va încheia cu „Variaţiuni simfonice pentru pian şi orchestră” de César Franck. Despre lucrare se spune că prin organizarea variațiunilor în trei grupuri distincte ca atmosferă și caracter, compozitorul a dat acesteia o formă corezpunzătoare concertului solistic, alcătuit din trei părți.
Despre soliști

Solistul invitat, Jan Sekaci s-a născut în 2001, la Oradea, unde începe studiul violoncelului la vârsta de 10 ani la Liceul de Arte şi apoi la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. În prezent fiind elev al Colegiului de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti. Tânărul violoncelist se poate lăuda că a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale.

Ilisz Dominik (pianist), cel de-al doilea invitat, este născut în anul 2003, la Oradea, a început studiul la vârsta de 6 ani, iar din 2012 este elev la Liceul de Arte din Oradea. De la 12 ani urmează cursurile Facultății de Muzică din Debrețin. A participat la mai multe masterclass-uri susținute în Franța, Elveția, Germania, Ungaria. Deține numeroase premii câștigaste la concursuri organizate atât în țară, cât și în străinătate.

Cel de al treilea invitatat al serii este un alt pianist, David Popescu, născut la Cluj-Napoca în 1999, într-o familie de muzicieni. În prezent este elev la Liceul de Arte din Oradea. A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale obținând numeroase premii.

Conducerea muzicală aparţine dirijorului permanent al Filarmonicii din Oradea, maestrul Jankó Zsolt.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor