Condiţii mai facile de accesare a fondurilor

Condiţii mai facile de accesare a fondurilor
Pentru a evita întârzierile la plată s-au luat o serie de măsuri. Printre acestea se numără: în cazul APIA s-a realizat simplificarea semnificativă a cererii de plată pentru anul 2016, dosarul fiind de nouă ori mai redus faţă de cel din 2015 pentru plăţile directe.

A fost redus numărul documentelor prin care fermierii fac dovada utilizării terenului. Acum se solicită doar adeverinţa emisă de primărie, conform înscrisurilor din registrul agricol. Cererile unice de plată se supun controalelor încrucişate preliminare de către APIA şi, urmare a celor constatate, fermierii au dreptul să modifice cererea unică de plată, fără penalizări.

Pentru flexibilizarea condiţiilor de accesare a plăţii pentru înverzire li s-a dat posibilitatea fermierilor: să modifice utilizarea parcelelor agricole în ceea ce priveşte zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal, fără să modifice procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat, cu obligativitatea notificării APIA; să desfiinţeze culturile secundare prin diverse metode mecanice şi să prelungească termenul de desfiinţare a culturilor secundare în cazul condiţiilor meteorologice nefavorabile executării lucrării, cu notificarea APIA.

Pentru accesarea formelor de sprijin în zootehnie la schema decuplată de producţie la bovine de lapte, a fost eliminată condiţia înregistrării beneficiarilor în sistemul de administrare a cotelor de lapte. A fost eliminată cerinţa prezentării adeverinţei emise de către medicul veterinar de liberă practică la solicitarea de Ajutor Naţional Tranzitoriu şi Sprijin Cuplat în Zootehnie. A fost eliminată adeverinţa prin care se recunoaşte statutul de crescător de bovine/ovine/caprine al solicitantului, eliberată de către o organizaţie/asociaţie a crescătorilor de bovine/ovine/caprine. De asemenea, a fost eliminată cerinţa de identificare a animalelor în 20 de zile de la naştere şi care elimină pe viaţă animalul de la subvenţii. Pentru creşterea absorbţiei fondurilor pentru dezvoltare rurală AFIR au fost identificate 52 de măsuri de simplificare a accesului PNDR 2014-2020.

Printre acestea se numără: reducerea numărului de documente şi de avize solicitate la depunerea proiectului, extinderea disponibilităţii proiectelor tip pentru diferitele tipuri de investiţii şi a formularelor standardizate pentru toate tipurile de proiecte, extinderea posibilităţii de a depune online dosarul cererii de finanţare, publicarea proiectelor de ghiduri ale solicitanţilor, având în vedere o perioadă de consultare publică relevantă care să permită transmiterea de către toate părţile interesate a unor observaţii relevante, evitându-se astfel blocaje în implementare; reducerea perioadelor de timp atât în cazul avizărilor unor modificări în proiecte, cât şi în cazul avizării dosarelor de achiziţii; simplificarea procedurilor de licitaţii, revizuirea condiţiilor artificiale, extinderea bazei de date privind preţurile pentru achiziţii şi actualizarea cu regularitate a acesteia şi, nu în ultimul rând, eliminarea restricţiilor pentru beneficiarii care au reziliat contracte sau sunt în litigiu cu AFIR.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !