Cornel Antal – din nou rector la Universitatea Oradea

Voturile au fost numarate corect
Voturile au fost numarate corect
Rectorul Cornel Antal urmează să fie confirmat în funcţie de ministrul Educaţiei.

Rezultatele provizorii de la alegerile de la Universitate, prezentate de cotidianul nostru online, au fost confirmate joi dimineaţă de Biroul Electoral al Universităţii din Oradea.

Astfel, aşa cum a fost relatat, rectorul în exerciţiu, Cornel Antal, a fost reales în fruntea Universităţii din Oradea. Acesta a fost votat de 620 dintre electori, în timp ce contracandidatul său, Gheorghe Ionescu, a obţinut 206 voturi.

Potrivit lui Aurel Căuş, preşedintele Biroului Electoral Universitar, la vot au fost prezenţi 868 de alegători din totalul de 1.143, care reprezintă 76% din cei cu drept de vot pentru această etapă a alegerilor.

„La vot s-au prezentat 817 cadre didactice şi cercetători, din totalul de 1070 (76,3 %) şi 52 de studenţi dintr-un total de 73 cu drept de vot (71,2%), un procent mare la studenţi întrucât este sesiune şi aceştia se pregătesc pentru examene. Voturi valabil exprimate, după scăderea celor nule şi a celor albe, au fost de 826. Domnul profesor Cornel Antal a obţinut 620 de voturi pentru (75%), iar profesorul Gheorghe Ionescu, 206 voturi (aproximativ 25%)”, a declarat conf. univ. dr. Aurel Căuş.

 Diferenţe şi comparaţii

Potrivit acestuia, numărătoarea voturilor pentru membrii Senatului s-a încheiat în noaptea de miercuri spre joi (în jurul orei 01:30). Astfel că ieri, până spre seară, nu se cunoşteau rezultatele finale pentru membrii – cadre didactice, în Senatul Universitar.

„Au existat două procese de numărare a voturilor. S-au încheiat două procese verbale, deocamdată pe pachete. Lumea era obosită. Am sigilat toate voturile, iar azi vom relua procesul. Astăzi (ieri – n.r.) cele două procese verbale rezultate în urma celor două numărări vor fi comparate şi, în cazul în care se sesizează diferenţe, o comisie formată din responsabilii de la toate facultăţile vor renumăra acele voturi şi poziţiile unde apar diferenţe. Rezultatele finale pentru lista membrilor cadre didactice în senat vor fi date publicităţii, cel mai probabil, joi, după ora 18:00”, a precizat Aurel Căuş.

Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla dacă rectorul ales nu va fi confirmat în fucţie de ministrul Educaţiei, Căuş a spus că, în acest caz, se vor organiza noi alegeri.

„Dacă rectorul nu va fi confirmat de ministrul Educaţiei se vor organiza noi alegeri. Nu există nicio prevedere care să spună că automat o altă persoană poate să preia această funcţie”, a arătat Căuş.

 Sfidare la adresa Senatului

Provocat de jurnalişti să spună echipa cu care va lucra dacă va fi confirmat în funcţie, rectorul Cornel Antal a făcut trimitere la Legea Educaţiei Naţionale care, în art. 211, spune că rectorul ales, după confirmarea în funcţie de către ministru, îşi alege prorectorii, dar după consultarea Senatului.

Cum Senatul abia ieri a fost ales şi nu se ştia componenţa, Antal spune că „ar fi o sfidare la adresa Senatului Universităţii (care este organul decizional şi are puterea în universitate”), dacă şi-ar spune acum echipa.

„Nici nu mi-am format încă echipa. Am afirmat şi îmi doresc ca echipa de prorectori să fie formată din cadre didactice tinere. Va fi generaţia care va duce mai departe Universitatea din Oradea. Fiecare lucru, la vremea lui. Nu are sens să ne grăbim şi să sărim etape”, a mai adăugat Antal.

Întrebat, de asemenea, cum comentează afirmaţia de miercuri seara a contracandidatului Gheorghe Ionescu, care l-a numit pe Antal „infractor”, spunând despre candidatura acestuia că este ilegală, rectorul a spus că este dezamăgit de această declaraţie.

„Universitatea din Oradea şi-a exprimat foarte clar, democratic şi transparent, opţiunea. Este opţiunea Universităţii din Oradea. Ca urmare, consider că, începând de astăzi, orice încercare de destabilizare prin reclamaţii, plângeri sau procese, aduce atingere intereselor şi imaginii Universităţii din Oradea, imagine care foarte greu a fost reabilitată în ultimii ani. Nu am lansat atacuri. Am aşteptat decizia electoratului, dar astăzi pot să afirm că cine nu respectă decizia electoratului din Oradea, de fapt atacă Universitatea din Oradea, nu pe mine personal”, a conchis Antal.

Crina Dobocan

Cornel Antal, reales de universitari0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !