Credite până la plata subvenţiilor

De Simona Albinaru
Credite până la plata subvenţiilor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Bihor eliberează în continuare adeverinţe pentru beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la speciile ovine/caprine care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia.

Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităţilor curente, pâna la efectuarea, de către APIA, a plăţii primelor pe exploataţie şi pe cap de animal la care sunt îndreptăţiţi potrivit prevederilor legale.

De asemenea, se eliberează şi „Adeverinţa de înregistrare fermier”, adeverinţă care certifică înregistrarea fermierului în Registrul fermelor, în scopul accesării de către solicitant a creditului pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente de către beneficiarii schemelor de sprijin pe suprafaţă în Campania 2013 de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia.

Până la data de 3 octombrie 2013, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Bihor a eliberat un număr de 357 adeverinţe pentru beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la speciile ovine/caprine şi 426 de „Adeverinţe de înregistrare fermier”, care certifică înregistrarea fermierilor, a beneficiarilor schemelor de sprijin pe suprafaţă în Campania 2013. Dintre cei 112 solicitanţi de adeverinţe, 61 sunt fermieri ce exploatează suprafeţe de teren mai mari de 50 de hectare.

 

Adeverinţe

„Îi aşteptăm în continuare pe fermierii, beneficiari ai plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la speciile ovine/caprine şi beneficiari ai schemelor de sprijin pe suprafaţă în Campania 2013, care doresc să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia pentru a le elibera Adeverinţele necesare. Beneficiarii au obligaţia de a achita din surse proprii contravaloarea diferenţelor de curs valutar, a dobânzilor, a comisioanelor bancare şi de garantare ce decurg din aceste credite acordate de Banca Creditoare şi sumele neachitate de către APIA ca urmare a nerespectării de către beneficiari a reglementărilor legale privind acordarea acestor tipuri de ajutoare specifice. Fermierii selectaţi la controlul pe teren pot beneficia de această adeverinţă numai după finalizarea acestor controale”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.

Conform legislaţiei în vigoare, cuantumul de plată înscris în adeverinţa eliberată beneficiarilor plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la speciile ovine/caprine este de 30 de lei pe cap de animal.

Valoarea creditului ce va putea fi accesat în baza „Adeverinţei de înregistrare fermier” va fi în cuantum de până la 90% din suma cuvenită din SAPS.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !