„Crime has no gender”-site cu puzzle pentru infractorii UE

De Otilia Șandor
„Crime has no gender”-site cu puzzle pentru infractorii UE
© FOTO: Europol
S-a deschis un site cu puzzle cu măști pe pozele unor criminali, realizat de polițiști din 21 de țări UE.

Un site palpitant, sub formă de puzzle, făcut de polițiști din 21 de țări UE e destinat prinderii infractorilor internaționali care au ucis, fac trafic de droguri sau/și de persoane, fură sau fraudează.

Multe studii au examinat modul în care genul joacă un rol în criminalitate. Majoritatea s-au uitat la genul victimei, dar mai rar la cel al infractorului. Și cum, în ultimii ani, femeile îngroașă rândurile criminalilor, polițiștii s-au gândit să nu mai accentueze atât de mult cu imagini ale victimelor și s-au pus să întipărească în memoria colectivă fețele infractorilor, pentru ca oamenii să îi recunoască rapid, dacă îi văd pe undeva. Iar site-ul cu puzzle-ul format la fiecare poză a infractorului, lasă genul acestuia să fie deslușit treptat, pe măsură ce dai cu scroll în josul imaginii cu mască. România îl caută pe Brăileanul.

„Crime has no gender” (Crima nu are gen)!

Poliția Română, împreună cu EUROPOL, ENFAST și polițiile din alte 21 de state europene lansează o nouă campanie – „Crime has no gender”, prin crearea unui web site.

Omor, droguri, frauda, furt, trafic de persoane

Polițiștii vor să atragă atenția asupra chipurilor unora dintre cele mai căutate persoane urmărite din fiecare stat participant, astfel încât informațiile venite de la cetățeni să conducă la depistarea lor.

Femeile sunt la fel de capabile să comită infracțiuni grave la fel ca bărbații, astfel că cele urmărite la nivel internațional, figurează, ca și bărbații, pe www.eumostwanted.eu/crimehasnogender.

În această nouă campanie a forțelor de ordine din UE, infractorii, femei sau bărbați, sunt căutați pentru infracțiuni grave precum omorul, traficul de droguri, frauda, furtul și traficul de persoane.

Regulile „jocului”

Fiecare persoană urmărită poartă o mască pe site, iar în spatele ei se ascunde povestea infracțiunilor comise, în 4 părți. Când intri pe site, vezi toate aceste măști și dacă dai clic pe orice poză, descoperi țara care a dat-o în urmărire și infracțiunea pentru care este urmărită persoana.

În acel moment, nu ți se va dezvălui încă dacă este femeie sau bărbat. Pe măsură ce povestea se desfășoară, părți ale măștii vor dispărea, lăsând privitorul să ghicească genul infractorului.

Cât mai mulți vizitatori

Scopul campaniei este de a atrage cât mai mulți vizitatori pe site-ul https://eumostwanted.eu. Cu cât mai multe persoane văd fotografiile, cu atât crește șansa ca cineva să poată pune ultima piesă a puzzle-ului, pentru a localiza și aresta persoana căutată.

Informațiile pot fi trimise anonim, prin intermediul site-ului, direct către anchetatorii naționali care caută persoana.

România îl caută pe Brăileanul

Una dintre fotografiile publicate pe site e a unui român căutat pentru omor. Pe nume Ion Niculaie, dar cunoscut sub porecla Brăileanul, individul, în vârstă de 56 de ani, e căutat ca să își ispășească pedeapsa de 25 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, comis în 1994.

În 1994, banditul a participat la un atac mafiot în Arad, împreună cu un ortac și a împușcat mortal un om, a rănit, tot prin împușcare un alt om, iar pe o a treia persoană a înjunghiat-o de trei ori cu un cuțit.

Succes de trei ani: 69 prinși!

Această abordare între țările europene s-a dovedit de succes în ultimii trei ani, spun polițiștii noștri. Campania, derulată de ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams – Rețeaua Europeană a Unităților de Căutare Activă a Urmăriților), împreună cu Europol și polițiile din statele membre, are ca obiectiv familiarizarea cetățenilor cu fețele unora dintre cele mai căutate persoane la nivel european.

După fiecare campanie, mai mulți urmăriți au fost arestați, deoarece presiunea a devenit prea mare pentru ei sau pentru rudele lor. De la lansarea proiectului, 69 de infractori care au apărut pe site-ul web au fost arestați.

În cel puțin 21 de cazuri, aceștia au fost prinși în urma unor informații primite de la publicul larg, prin intermediul site-ului. Polițiștii noștri îndeamnă direct să intrăm pe site (https://eumostwanted.eu/crimehasnogender), să descoperim infracțiunile pe care le-au comis aceste persoane și să-i ajutăm să-i prindă oferindu-le, dacă avem, informații, chiar sub anonimat: „Informația venită de la dumneavoastră ar putea fi ultimul detaliu care face diferența și îi ajută pe polițiști”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !