Crisurile au inghetat

Crisurile au inghetat
Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri avertizează populaţie cu privire la pericolul pe care îl prezintă formaţiunile de gheaţă de la suprafaţa râurilor.

Vremea deosebit de rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din Bazinul Hidrografic Crişuri. Conform ultimelor date, debitele râurilor sunt în scădere şi sunt puternic influenţate de fenomenele de îngheţ, mai precis gheaţă la maluri, pod de gheaţă cu ochiuri şi pod de gheaţă. Până în prezent, râul Barcău prezintă cele mai multe formaţiuni de gheaţă, râurile Crişul Alb şi Crişul Negru sunt pe alocuri îngheţate iar stratul de zăpadă depăşeşte 30 de centimetri, iar stratul de gheaţă de pe râul Crişul Repede măsoară între 6-10 centimetri grosime.

Inundaţii la Aleşd

În seara zilei de luni, 6 februarie, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a primit o sesizare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana cu privire la inundarea unei gospodării din localitatea Aleşd. „În urma evaluărilor de la faţa locul şi din informaţiile primite de la Hidroelectrica, a rezultat faptul că debitul râului Crişul Repede a crescut şi a mărit astfel secţiunea de scurgere a râului dislocând cantităţi mari de gheaţă de pe maluri. Acest fenomen a dus la îngrămădirea de sloiuri de gheaţă. Astfel, nivelul apei a crescut cu 40 de centimetri inundând o porţiune din grădina unei proprietăţi. La ora actuală debitul şi nivelul râului Crişul Repede au scăzut. Personalul din cadrul ABA Crişuri monitorizează tronsonul aflat în amonte de podul rutier şi sunt pregătiţi să acţioneze în cazul în care situaţia o va impune”, a declarat Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri.

De asemenea, activităţile recreative desfăşurate pe suprafeţele îngheţate ale cursurilor de apă sunt periculoase. „Doresc să avertizez populaţia de riscurile pe care şi le asumă atunci când practică diferite sporturi pe apa îngheţată. Cu toate că, de 10 ani Crişul Repede nu a mai îngheţat atât de mult, pericolul ca stratul de gheaţă să cedeze este destul de mare. La debite mai mari apa poate să spele stratul de gheaţă şi astfel să avem fenomene asemănătoare cu cele din localitatea Aleşd” a completat Pasztor Sandor.

În următorul înterval de timp sunt prognozate temperaturi şi mai scăzute fapt ce va duce la extinderea sufrafeţelor îngheţate de pe cursurile de apă.

S.Al.

Crisul Repede transformat in patinoar

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !