Cu suspendare, pentru mita de sute de mii

De Cristian Horgoș
Cu suspendare, pentru mita de sute de mii
Paniccia scapă cu suspendare pentru mită de 720.000 lei şi pentru conflict de interese. DNA a anunţat o sentinţă definitivă în primul dosar de corupţie în mediul privat, din Bihor, dosar trimis în judecată în anul 2006.

Astfel, pe 19 iulie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât condamnarea inculpatului Paniccia Giuseppe, în calitate de administrator al grupului de firme Manfred Euro Aleşd, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani, în formă continuată.

Instanţa a interzis inculpatului, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

O condamnare similară a primit şi Puşcău Florentina Rodica, în calitate de fost funcţionar cu atribuţii de control fiscal la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.

Iar Giurcă Anca Diana, secretară a SC Silviacos Oradea, a fost condamnată la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, în formă continuată.

Totodată, instanţa l-a obligat pe Paniccia Giuseppe la restituirea sumei de 712.100 lei în favoarea SC Alucons srl Aleşd.

Giurcă Anca a fost obligată la plata sumei de 27.224 lei în favoarea părţii civile SC Silviacos SRL Oradea.

Iar de la Puşcău Florentina Rodica s-a confiscate suma de 31.700 lei, la care s-au adăugat cheltuieli judiciare în cuantum de 6.150 lei.

Comision de 10%

Paniccia Giuseppe a fost acuzat că a pretins şi primit 712.100 lei de la firma Alucons pentru a-I încredinţa lucrări de construcţie plătite de SC Manfred Euro Aleşd.

„Firma italiană a făcut mai multe investiţii în România. Administratorul firmei, Paniccia Giuseppe, s-a înţeles cu reprezentanţii SC Alucons SRL Aleşd că le va încredinţa lor nişte lucrări de construcţii cu condiţia ca lui să-i revină 10% din valoarea investiţiei. Administratorul italian a pretins şi a primit 7,2 miliarde de lei vechi”, declara la trimiterea în judecată prim-procurorul DNA Oradea.

Pentru a păstra aparenţele de legalitate, Paniccia Giuseppe a creat o firmă-fantomă de consultanţă, SC Silviacos SRL Oradea, înscenând prestarea unor servicii către firma Manfred Euro şi în contul căreia îi erau virate sumele de bani pretinse ca şi mită. Ulterior, Paniccia Giuseppe a folosit aceste sume de bani pentru a-şi cumpăra două apartamente în Oradea, un teren şi mai multe construcţii în Aleşd, precum şi un autoturism marca Mercedes.

Conflict de interese

Florentina Puşcău Rodica a fost acuzată de conflict de interese pentru că, în calitate de funcţionar public cu atribuţii de control fiscal în cadrul DGFP Bihor, efectua control fiscal la Manfred Euro dar ţinea şi contabilitatea şi oferea consultanţă la aceeaşi firmă.

Funcţionara a fost acuzată că în schimbul serviciilor, i-a fost modernizat apartamentul pe cheltuiala firmei private, lucrări evaluate la 319 milioane de lei vechi. Iar în sarcina secretarei firmei Silviacos s-a reţinut faptul că în perioada august 2004 – octombrie 2005 şi-a însuşit, prin vânzări succesive de valută şi retrageri de numerar, peste 272 milioane de lei vechi din contrul firmei Silviacos.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !