Inspectorii sanitari atrag şi ei atenţia asupra cancerului colo-rectal (cancerul intestinului gros şi al rectului), transmiţând că „anual, la peste 50% dintre pacienţii cu cancer colorectal, care altfel ar deceda datorită complicaţiilor neoplaziei, li s-ar putea prelungi supravieţuirea dacă afecţiunea lor ar fi prevenită sau cel puţin diagnosticată mai precoce într-un stadiu curabil”.
Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor detaliază că acest tip de cancer este mai frecvent la persoanele trecute de prima tinereţe si, mai rar, la cele sub 40 de ani.
Fără simptome
De obicei, spun reprezentanţii DSP Bihor, factorii favorizanţi pentru apariţia cancerului de colon au legătură cu vârsta înaintată, istoricul personal şi/sau familial de cancer colorectal sau polipi colonici, alimentaţie săracă în fibre si bogată in grăsimi, sedentarismul, diabetul zaharat, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, dar şi radioterapia direcţionată spre cavitatea abdominală pentru tratarea altor forme de cancer.
În stadiul de început, cancerul colorectal nu are simptome şi nici nu se manifestă în vreun fel. Semnele de cancer apar din păcate în stadii avansate, când şansele de vindecare devin infime. Simptomele frecvente includ durere abdominală (frecvent periombilicala); scaun sanghinolent sau scaun închis la culoare, negricios (melena); tulburarea tranzitului intestinal normal (scaune frecvente, constipaţie cronică sau senzaţia de defecaţie incompletă); stare de oboseală accentuată. În unele cazuri, bolnavii pierd din greutate câteva kilograme în câteva luni, iar alţi bolnavi pot să nu aibă niciun simptom chiar şi când tumora e mai avansată, atenţionează inspectorii sanitari bihoreni.
Prevenire
Pentru a evita tragedii, medicii de la DSP recomandă oamenilor să se prezinte la consultaţiile şi examinări pentru depistarea precoce (testul de sângerare oculta, examenul radiologic baritat, sigmoidoscopia, colonoscopia), mai ales după ce au împlinit 40 de ani.
Bihorenii sunt de asemenea informaţi că prevenirea apariţiei cancerului colorectal se poate face prin păstrarea unei greutăţi normale (cancerul colo-rectal apare mai des la persoanele obeze, cu exces de ţesut adipos le nivelul abdomenului). Alimentaţia bogată în legume, fructe, carne de pui, peşte şi cereale poate preveni apariţia cancerului colorectal, iar suplimentele alimentare cu acid folic şi calciu au o valoare pozitivă în prevenţia neoplasmului colorectal, transmite şeful DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă. El atenţionează că persoanele care beau mai mult de două pahare de alcool pe zi, fumătorii cronici şi sedentarii au risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!