Dacă ai umor, poţi fi un regizor bun

Dacă ai umor, poţi fi un regizor bun
Ţarul cinematografiei ruse, Nikita Mihalkov, le-a împărtăşit studenţilor români câteva secrete ale măiestriei sale. El a susţinut la Sala Amfiteatru a Teatrului Naţional un seminar cu tema Regizorul în două ipostaze: în afara filmării şi la cadru.

Principiul după care se ghidează celebrul cineast pare simplu – nu este important sensul cuvintelor, ci atmosfera creată. Pentru asta, Mihalkov le sugerează actorilor să se comporte aidoma unor instrumente muzicale, pentru că arta este muzică, crede el.

Nikita Mihalkov le-a propus un exerciţiu participanţilor la seminar: “Arunc la nimereală o pereche de pantofi aici şi încă o pereche dincoace. Vă rog…Un bărbat şi o femeie. Să staţi în poziţia asta. Şi acum să stăm de vorbă. Cine e el? Cine e ea? Vă propun tuturor acest joc”, i-a invitat regizorul pe cei prezenţi în sală.

A fost punctul de plecare, de la care participanţii au dezvoltat tot felul de scenarii. Cei prezenţi au învăţat lecţii preţioase – că un detaliu care poate schimba totul sau că ceea ce sugerează o imagine e mai puternic decât ceea ce se vede explicit, pe ecran. Şi încă ceva i-a mai învăţat Nikita Mihalkov pe pretendenţii la titlul de regizor – că ironia şi autoironia sunt trăsături care dau filmului calitate.

“Un regizor este un om cu un simţ al umorului extrem de dezvoltat. Dacă un tânăr are simţul umorului şi mai are şi câteva calităţi în plus, poate să devină un regizor excelent. Iar dacă nu va deveni regizor, umorul îl va ajuta să treacă peste asta”, crede Nikita Mihalkov.

Cel mai recent film al lui Mihalkov este “Consilierul Statului”, o ambiţie personală care a spart recordul de încasări în cinematografele ruseşti. Mihalkov a fost invitat în România pentru a deschide cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film B’Est.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !