Dealul Ciuperca, din nou în licitație

De Cristina Ghilea
20Comentarii
Dealul Ciuperca, din nou în licitație
© Foto: skyscrapercity
Edilii se feresc să dea un termen pentru începerea lucrărilor, din cauză că anunțul a stat în analiză la SIAP din toamnă și până acum, înainte să primească OK-ul pentru publicare.

La sfârșitul acestei luni va avea loc deschiderea ofertelor în licitația pentru reamenajarea Dealului Ciuperca, în urma „cataclismului” și lucrărilor de consolidare care i-au urmat.

Viceprimarul Mircea Mălan refuză să estimeze un termen de începere a lucrărilor, motivat de faptul că procedura de achiziție a mers neobișnuit de anevoios.

„De luni de zile, de la începutul toamnei trecute, anunțul e în analiză la SIAP. Clar vrem să terminăm amenajarea anul acesta dar nu știm nici dacă se va prezenta cineva la licitație și nici dacă, eventual, vor fi sau nu contestații”, ne-a declarat Mălan.

Anunțul a ajuns să fie publicat în sistemul național abia la sfârșitul săptămânii trecute, termenul final pentru depunerea ofertelor la lucrarea „Reamenajarea Grădinii Publice Dealul Ciuperca” este 27 martie 2019, ora 15:00.

„Odată cu încheierea lucrărilor de stabilizare și consolidare a Grădinii Publice Dealul Ciuperca, urmează lucrările de reamenajare a acesteia, în vederea aducerii ei la parametrii funcționali corespunzători și a redării ei funcționale în beneficiul locuitorilor municipiului Oradea”, transmite municipalitatea printr-un comunicat de presă.

Arhitectural

Reamenajarea Grădinii Publice Ciuperca va consta în lucrări de arhitectură, lucrări de structură, lucrări la instalațiile electrice exterioare, lucrări de amenajare peisagistică și lucrări la sistemul de irigații.

Lucrările de arhitectură se referă la refaceri de tencuieli și vopsitorii lavabile la clădirea Caffe Ciuperca și la punctele de belvedere, refaceri de pardoseli (pardoselile vor fi tip WPC – lemn plastifiat), reparații la balustrăzi, amplasare bănci din WPC, realizarea unei pergole metalice pe radierul adiacent zidului de sprijin, amenajare de noi alei și repararea celor existente cu dale din beton vibropresat, dar și amenajarea unui amfiteatru în aer liber.

Structurale

Lucrările de structură vor consta în realizarea de umpluturi compactate din pământ și pământ stabilizat în zona din amontele zidului de sprijin, astfel încât să se realizeze o continuitate a pantelor taluzului natural. Se realiza infrastructura și suprastructura aleilor noi proiectate, a gradenelor de pământ pentru amfiteatru.

Alte lucrări licitate: realizarea structurii metalice a pergolei amplasate adiacent zidului de sprijin; aducerea la cotă a căminelor de vizitare amplasate pe drenurile de adâncime realizate în etapele anterioare; realizarea treptelor de legătură între alei și realizarea infrastructurii și structurii punctului de belvedere nou creat.

Lucrările la instalațiile electrice exterioare vizează verificarea și refacerea instalației electrice exterioare cu tot ce presupune aceasta, cabluri electrice, prize de pământ, stâlpi de iluminat etc.

Peisagistică

Lucrările de amenajare peisagistică și lucrările la sistemul de irigații vor cuprinde reamenajarea peisagistică a întregului amplasament prin reamenajarea terenului cu pământ vegetal, plantarea de arbori, arbuști și plante, precum și realizarea unui sistem de irigații necesar pentru întreținerea corespunzătoare a spațiilor verzi amenajate.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 1.932.967,27 lei, iar termenul pentru proiectare și execuție este de 8 luni, din care 2 luni pentru proiectare și 6 luni pentru execuție.

Pagubă

De altfel, aceasta este valoarea totală pe care municipalitatea o admite ca pagubă după alunecarea de teren care a distrus investiția la scurt timp după inagurare. Edilii s-au ferit să numească ferm un vinovat pentru situația creată în 2016.

După ce au comandat o analiză specialiștilor, în 2016, au venit cu concluzia că cea mai mare parte din vină ar pica pe proiectant, firma Poliart a arhitectului Daniel Tivadar, fiind oarecum exonerată firma de construcții executantă, Abed Nego SRL. Expertiza profesorilor timişoreni ar fi indicat mai multe vicii în proiectare şi unul în execuţie. Instituţiile care au avizat proiectele deficitare nu au fost pomenite nicăieri.

Totuși, faptul că cele două companii sunt responsabile, în diverse grade, de un dezastru de imagine și de a fi păgubit orașul, nu le-a împiedicat accesul la noi și bănoase lucrări derulate de Primărie.20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor