Dezbatere tensionată pe seama plăcuţelor bilingve la Beiuş

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
146Comentarii
Au fost păreri contradictorii. Primarul a părăsit sala
Au fost păreri contradictorii. Primarul a părăsit sala - © Foto: newsbihor.ro
O decizie în acest sens va fi luată în şedinţa de consiliu local din aprilie.

Sfârşitul de săptămână a fost prilej de dezbatere publică la Beiuş. Tăbliţele bilingve care ar putea să marcheze intrarea şi ieşirea din municipiu sunt prilej de tensiune. Instalate recent, acestea au dispărut de la intrarea din oraş. Minoritatea maghiară este cotată cu 7% în Beiuş, iar Legea minorităţilor obligă afişarea acestor plăcuţe doar dacă o minoritate este prezentă în proporţie de 20% din totalul populaţiei.

Inițiatorul proiectului prin care se doreşte afişarea denumirii bilingve a Beiuşului este consilierul UDMR, Bálint Gabriella. În timp ce discuţiile au degenerat existând voci care consideră chiar că primarul Beiuşului nu ar trebui să participe la evenimentele ocazionate de 15 martie, Petru Mlendea a ţinut să precizeze că „este adeptul bunei conviețuiri a comunităților locale, că indiferent că vorbim de etnie sau religii, Beiușul și Țara Beiușului, în general, trebuie să fie un exemplu în acest domeniu”, înainte de a părăsi discuţiile.

La dezbaterea publică au fost prezenţi în special etnici maghiari care şi-au exprimat punctul de vedere, în sensul că din perspectiva lor instalarea tăblițelor bilingve ar fi interpretată ca un semn de respect reciproc. Un alt subiect în care mizele au marcat mai puţin tonul discuţiilor a fost cel care a vizat dezbatere Regulamentul privind acordarea titlului de „Cetățean de Onoare a Municipiului Beiuș”. De aproximativ 28 de ani titlul de cetăţean de onoare se acordă la Beiuş fără a exista însă, o hotărâre prin care să se stabilească criteriile în baza cărora o personalitate poată pătrunde în această galerie selectă. Cetăţeni de onoare ai Beiuşului au devenit în acest timp: Viorel Cataramă, Ioan și Viorel Micula, episcopul ortodox PSS Ioan Mihălțan, episcopul greco-catolic PSS Virgil Bercea, iar post-mortem martirii Ioan Ciordaș şi Nicolae Bolcaș. Discuţiile pe această temă sunt urgentate şi de apropierea Zilelor Beiuşului – 19 aprilie, prilej cu care alte personalităţi ale oraşului ar urma să primească titlul de cetăţean de onoare.146Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor