Dezgheţ pe piaţa locurilor de muncă

De Dan Birta
Reactualizat la:
Dezgheţ pe piaţa locurilor de muncă
Peste 1.300 de persoane au avut de ales din cele 1.150 de locuri de muncă oferite la „Bursa – Factor”.


Cele peste 1.150 de locuri de muncă oferite, la „Bursa locurilor de muncă – Factor” care s-a desfăşurat vineri, 13 februarie, la Centrul de Afacaeri Trade Center din Oradea înseamnă ceva pentru piaţa locală a muncii. Înseamnă ceva şi numărul mare de participanţi care doreau să se angajeze, peste 1.300 de persoane.

Cu toate că nici măcar organizatorii, Active Job Consulting, titular de proiect, în colaborare cu AJOFM Bihor nu se aşteptau la aşa număr de locuri de muncă, realitatea a demonstrat că este de lucru pe piaţa muncii bihoreane, că sunt societăţi care au nevoie de angajaţi şi că sunt persoane care doresc să se angajeze sau să-şi schimbe actualul loc de muncă.

Prezenţă bună

Cele 62 de societăţi comerciale prezente au oferit celor interesaţi peste 1.150 de locuri de muncă, dintre care persoanele cu studii superioare aveau de ales dintr-o ofertă de peste 250 de job-uri. „Au trecut pragul «Bursei» peste 1.300 de persoane. Peste 3.500 au făcut vizite la standurile firmelor participante, ceea ce înseamnă că au fost persoane care s-au înregistrat la mai multe societăţi comerciale. Au fost selectate pentru interviu 877 de persoane. Este clar că oamenii îşi caută un loc de muncă. Peste 30 de zile vom vedea câte dintre aceste persoane au fost angajate”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor după încheierea evenimentului.

Locaţia aleasă pentru această „Bursă” a fost una deosebită. În cadrul Trade Center fiecare firmă participantă având standul său separat.
Oferta a fost foarte variată. Multe locuri de muncă au fost în turism, semn că societăţile din domeniu se aşteaptă la un sezon turistic bogat. Astfel, au fost oferte pentru ospătari şi ajutor de ospătar, barmani, bagajişti, cameriste, casieri, băieşi, cosmeticieni, balneofizioterapeut, fiziokinetoterapeut, maseuri, liftieri, şefi de restaurant, contabili, recepţioneri, agenţi de pază, etc.

Domeniul comerţului a oferit, de asemenea, destule locuri de muncă în meserii precum: operatori vânzări, lucrători comerciali, casieri.
Ca de obicei, în ultima vreme, domeniul componentelor electronice a pus la bătaie câteva de zeci de locuri de muncă. Persoanele cu înaltă calificare în domeniul mecanic au avut şi ele de unde alege.

Oferta pentru persoanele cu studii superioare s-a adresat inginerilor, medicilor, specialiştilor IT, economiştilor, juriştilor şi specialiştilor în domeniul calităţii.

Domenii variate

Un alt domeniu cu ofertă bogată a fost cel al asigurărilor. Despre calităţile unui consilier în asigurări ne-a vorbit, Mariana Baicu, manager al unei agenţii locale. „Sunt necesare cel puţin studii medii, pentru un consultant în asigurări şi dispoziţia de învăţa o meserie nouă, care în timp îi va aduce realizări. Veniturile sunt variabile şi nelimitate, putând depăşi 3.000 – 4.000 de lei şi nu mai trebuie să muncească în străinătate”, este de părere Mariana Baicu.

Fiind vorba despre munca în străinătate, în cadrul „Bursei” au fost invitate şi şapte firme de intermedieri. Şi oferta lor a fost variată, de la domeniul mecanicii, unde nu era necesară cunoaşterea limbii engleze, la cel hotelier sau turistic, unde limba engleză, constituie probă eliminatorie.
Şi studenţii au avut şansa de a-şi găsi un loc de muncă pe perioada vacanţei sau stagii de practică. „Avem un proiect cu Universitatea pentru angajarea de studenţi şi pentru stagii de practică”, ne-a informat Iulia Cistelecan, manager resurse umane la o societate multinaţională.

Unii dintre participanţi, în special tineri, au fost cam dezamăgiţi, pentru că în unele meserii se cerea experienţă. „Caut un loc de muncă în domeniul IT sau cel al designului. Sunt absolvent de liceu şi majoritatea firmelor cer experienţă. Ori dacă nu am mai muncit, nu am”, ne-a spus Vlad Sfârlea.
Toţi participanţii la „Bursa Factor” au fost înregistraţi de către organizatori la intrare. „Participanţii sunt înregistraţi pentru a le oferi şansa unui curs de calificare în urma căuia vor primi şi bani”,a precizat directorul Active Job Consulting, Luminiţa Popa.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !