Dezvoltarea satului bihorean pe model polonez

Managerul de proiect Anca Nan
Managerul de proiect Anca Nan
Joi la Tinca, la Căminul Cultural are loc Conferința Intercomunitară România – Polonia.

Secretariatul Regional al Reţelei Rurale Naţionale din Polonia conduce și sprijină politica agrară în județul Łódż prin proiecte pentru sprijinirea fermierilor și prin instruirea agricultorilor polonezi în procedurile pentru absorbția de fonduri europene. Preşedintele acestei organizaţii va fi prezent la conferinţa intercomunitară România- Polonia. Scopul este acela de a pune bazele unei colaborări de lungă durată.

Printre temele de discuție, agenda întâlnirilor din sudul județului Bihor cuprinde: identificarea pârghiilor eficiente folosite în România și Polonia pentru absorbţia fondurilor europene prin Programul P.N.D.R. 2013; lansarea iniţiativelor de interes local prin implicarea vectorilor locali în dezvoltarea propriilor teritorii din cele două ţări participante la eveniment; dezbaterea şi analiza principalelor probleme cu care se confruntă grupurile de acţiune locală din cele două ţări; armonizarea procedurilor prin implementarea proiectelor inovative și aplicarea măsurilor de eco-condiţionalitate cu tehnologiile tradiţionale; condiţiile de biosecuritate definite la nivel european şi dificultăţile de aplicare în cadrul sistemelor de producţie şi valorificare cu specificitate locală (abatorizare, lapte crud, carmangerie); utilizarea platformelor IT în depunerea cererilor de plată şi actualizarea on-line; dezvoltarea antreprenoriatului rural la sate, prin instruirea privind facilitarea accesului la finanțare.

Participanții delegațiilor României și Poloniei vor vizita, în comuna Tinca, Bisericuţa de lemn din secolul XVIII, Muzeul de ştiinţe ale naturii, Băile termale Tinca, Ferma familială cu struţi.

Ziua de vineri continuă agenda conferinței cu întâlniri de lucru la Primăria comunei Mădăras și o vizită la Ștrandul cu apă termală; delegațiile română și poloneză vor vizita, în comuna Ciumeghiu, Centrul de afaceri realizat prin fonduri transfrontaliere România-Ungaria şi Ferma zootehnică sprijinită prin fonduri europene; vizita în comuna Avram Iancu are ca obiective Pescăria Tămaşda şi una dintre cele mai mari și moderne Staţii de desecare din Europa; în comuna Batăr se vor vizita trei ferme zootehnice realizate prin fonduri europene şi vatra unei stupine; în comuna Olcea se va vizita o Fermă de pui iar în comuna Cociuba Mare, o fabrică de lapte. Cina ultimei zile a întâlnirii cu delegația Secretariatului Regional al Retelei Rurale Nationale a judeţului Łódż (Polonia) este pregătită de gazdele bihorene la Cabana agroturistică din Pădurea de la Goronişte.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !