Două turiste maghiare au fost salvate după ce au căzut în Groapa Ruginoasă

Reactualizat la:
7Comentarii
Două turiste maghiare au fost salvate după ce au căzut în Groapa Ruginoasă
Groapa Ruginoasă, unul dintre obiectivele turistice principale din zona Vârtop, este un pericol pentru turiștii care nu respectă indicatoarele.

Vineri, în jurul orelor 20:00, un grup de turiști din Ungaria vizitau Groapa Ruginoasă. La un moment dat, pentru a admira priveliștea mai bine, două turiste s-au apropiat prea tare de margine și pâmântul le-a fugit de sub picioare, alunecând câțiva zeci de metri în prăpastie.

Două echipaje Salvamont, cu 7 salvatori, au pornit din Glăvoi (Padiș) și Ștei. Al treilea echipaj ( 4 salvatori ) a fost pus în așteptare la Oradea. Cele două femei au avut mare noroc și au scăpat doar cu o sperietură zdravănă și câteva julituri și leziuni ușoare.

„Singura cale de evacuare de pe fundul ravenei o reprezenta însă Valea Seacă, deosebit de abruptă, practic o succesiune de săritori între 3-10 m, accesibilă numai alpiniștilor. Salvamontiștii bihoreni ajunși la fața locului au trecut imediat la echiparea traseului pentru a permite evacuarea în deplină siguranță a celor 2 turiste”, precizează reprezentanții Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.

În urma intervenției salvamontiștilor bihoreni, femeile au ajuns alături de grupul de turiști puțin după ora 22:00.

Pericol semnalat

Groapa Ruginoasa este o ravenă uriașă (cca 4 km lungime, o lățime maximă de cca 600 m și o adâncime maximă de cca 100 m) produsă prin eroziunea unui strat compact de cuarțite, gresii și argile. Ea atrage anual mii de turiști, atât cei vizitează zona Padiș cât și cei care aleg ca destinație de vacanță zona Vârtop – Arieșeni, prin spectaculoasa priveliște oferită atât de dimensiunile hăului ce macină muntele cât și de culoare roșiatică a solului arid în care se deschide prăpastia.

Din păcate, marea majoritate a vizitatorilor nu știu că procesul de eroziune este deosebit de activ (acum 150 de ani Groapa Ruginoasa apărea pe hărțile militare ca o simplă dolină cu un diametru de cca 30 m). Din această cauză surparea marginilor ravenei este un fenomen continuu și pune în pericol turiștii care se apropie prea mult de marginea ravenei, pericolul fiind semnalat și de plăcuțele de avertizare montate în apropiere de salvamontiști.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor