bihon.ro Web analytics

Două turiste maghiare au fost salvate după ce au căzut în Groapa Ruginoasă

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Groapa Ruginoasă, unul dintre obiectivele turistice principale din zona Vârtop, este un pericol pentru turiștii care nu respectă indicatoarele. 
Scris de Demian - Groapa Ruginoasă, unul dintre obiectivele turistice principale din zona Vârtop, este un pericol pentru turiștii care nu respectă indicatoarele. 

Vineri, în jurul orelor 20:00, un grup de turiști din Ungaria vizitau Groapa Ruginoasă. La un moment dat, pentru a admira priveliștea mai bine, două turiste s-au apropiat prea tare de margine și pâmântul le-a fugit de sub picioare, alunecând câțiva zeci de metri în prăpastie.

Două echipaje Salvamont, cu 7 salvatori, au pornit din Glăvoi (Padiș) și Ștei. Al treilea echipaj ( 4 salvatori ) a fost pus în așteptare la Oradea. Cele două femei au avut mare noroc și au scăpat doar cu o sperietură zdravănă și câteva julituri și leziuni ușoare.

„Singura cale de evacuare de pe fundul ravenei o reprezenta însă Valea Seacă, deosebit de abruptă, practic o succesiune de săritori între 3-10 m, accesibilă numai alpiniștilor. Salvamontiștii bihoreni ajunși la fața locului au trecut imediat la echiparea traseului pentru a permite evacuarea în deplină siguranță a celor 2 turiste”, precizează reprezentanții Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.

În urma intervenției salvamontiștilor bihoreni, femeile au ajuns alături de grupul de turiști puțin după ora 22:00.

Pericol semnalat

Groapa Ruginoasa este o ravenă uriașă (cca 4 km lungime, o lățime maximă de cca 600 m și o adâncime maximă de cca 100 m) produsă prin eroziunea unui strat compact de cuarțite, gresii și argile. Ea atrage anual mii de turiști, atât cei vizitează zona Padiș cât și cei care aleg ca destinație de vacanță zona Vârtop – Arieșeni, prin spectaculoasa priveliște oferită atât de dimensiunile hăului ce macină muntele cât și de culoare roșiatică a solului arid în care se deschide prăpastia.

Din păcate, marea majoritate a vizitatorilor nu știu că procesul de eroziune este deosebit de activ (acum 150 de ani Groapa Ruginoasa apărea pe hărțile militare ca o simplă dolină cu un diametru de cca 30 m). Din această cauză surparea marginilor ravenei este un fenomen continuu și pune în pericol turiștii care se apropie prea mult de marginea ravenei, pericolul fiind semnalat și de plăcuțele de avertizare montate în apropiere de salvamontiști.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  ANCOM: Ce trebuie să știe utilizatorii care doresc încetarea unui contract de telefonie
  ANCOM precizează condițiile în care utilizatorii pot cere încetarea unui contract de telefonie și ce anume să verifice când doresc încetarea contractului.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 09.12.2021- 10.12.2021 - PL Oradea - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de șoferi amendați în weekend: 38 au rămas fără permis de conducere
  Polițiștii bihoreni au acordat 439 de sancțiuni în perioada 3-5 decembrie.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reabilitarea Școlii Gimnaziale Dacia, finalizată
  Primăria a recepționat lucrările derulate în ultima perioadă la unitatea de învățământ, în contul unui proiect cu finanțare europeană.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Târgul de Crăciun de la Sibiu, Cluj-Napoca sau Oradea? Care este cel mai frumos?
  După un an de pauză provocată de restricțiile Covid-19, Târgurile de Crăciun au revenit în marile orașe ale României. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arestați după ce au spart o casă din Oradea și au furat picturi și bani
  Doi bărbați, de 42 și 44 de ani, ambii din comuna Sărmășag, județul Sălaj, au fost arestați pentru infracțiunea de furt calificat.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.