Două victorii pentru România

17Comentarii
Două victorii pentru România
În dictatură sau în vremuri dificile, una dintre metodele ușoare de supraviețuire este să te lipești de unul dintre mai-marii zilei și să speri că ajung și la tine firimituri de la masa lui, să aștepți să nu te uite atunci când împarte resursele. La noi această rețetă funcționează de când ne știm și nu ne ajută deloc să ne găsim locul intr-o Europă democratică.

Totuși, de 30 de ani în România se înfiripă o categorie de oameni care își dorește ca sistemul să acorde posibilitatea de a crește și de a te dezvolta fără a apela la astfel de metode. Această parte a societății este cea care își dorește o societate cu reguli clare și predictibile, fără penali, fără pen-sii speciale nemeritate, fără sinecuriști și incompetenți în administrație, în care fiecare să por-nească cu șansele pe care i le acordă legea, care își dorește cetățeni independenți de voința și “pohtele” potentaților zilei, care își dorește aplicarea egală a legii și pedepsirea infractorilor. Acea parte a societății care face România să meargă în față a crescut, a dezvoltat structuri puternice în societatea civilă, iar în ultimii ani a ales să contribuie la construcția și structurarea a două partide politice, azi aliate în Alianța 2020 USR PLUS.

Pentru a crește această mișcare, pentru a o structura și dezvolta mai departe, în viitorul imediat, România trebuie să îi acorde două lucruri, două victorii:

– un scor foarte bun la alegerile europarlamentare din 26 Mai și

– validarea Referendumului pentru justiție.

Acestea vor reprezenta o binemeritată și atât de necesară victorie a cetățenilor onești, care din 2017 încoace protestează, stau cu ochii pe ședințele de guvern, urmăresc ședințele din comisiile pentru justiție, citesc Monitorul Oficial dimineața la cafea, sunt într-o permanentă alertă din dorința de a salva democrația și statul de drept din România.

Pe 26 mai avem cu toții o datorie față de țară, față de noi înșine și față de copiii noștri, să spunem de două ori DA la întrebările referendumului pentru Justiție și să votăm Alianța 2020 USR PLUS pentru Europarlamentare.

Pentru că în privința votului la alegerile europarlamentare lucrurile sunt destul de clare, voi vorbi mai departe despre referendum. Istoria acestui Referendum începe cu protestele din februarie 2017, odată cu adoptarea de către guvernul Grindeanu a OUG 13. Cu câteva zile înainte președin-tele Iohannis, într-o ședință de Guvern la care a participat, a făcut celebra afirmație cu „elefanții din încăpere.” În ciuda avertismentelor venite de la Cotroceni și dinspre societatea civilă, Guvernul Grindeanu a adoptat Ordonanța pe 31 ianuarie 2017. Atunci, zeci de mii de oameni, în București și în toată țara, au protestat pentru retragerea acesteia. Protestatarii au îndurat frigul seară de seară, într-un demers civic nemaiîntâlnit de la protestele din Piața Universității din anii ’90.

Odată adoptată Ordonanța, ea nu mai putea fi atacată la Curtea Constituțională decât de Avocatul Poporului. Iar reacțiile de la acea vreme ale lui Victor Ciorbea au arătat cât de bine pus la punct a fost și este planul PSD-ului pentru a obține ce-și doresc liderii și rețeaua sa clientelară.

Ce nu au luat în calcul au fost două necunoscute: societatea civilă și USR-ul. Cea dintâi a arătat, după foarte mulți ani, că este vie și că are o creștere frumoasă, că se poate mobiliza, că este for-mată din oameni cinstiți și pașnici. Oameni care condamnă abuzurile sub orice formă s-ar produce ele: prin legi sau prin intervenții brutale și nejustificate ale organelor de ordine. Protestele din ultimii doi ani și jumătate au fost cele mai pașnice și au devenit un model pentru o lume întreagă. Cea de a doua necunoscută pentru PSD au fost parlamentarii USR, care au apelat la toate resursele legale și constituționale pentru a opri atât OUG 13, cât și modificarea Legilor Justiției și a Codurilor Penale în folosul celor care își doresc cu atâta ardoare Amnistia și Grațierea.

De doi ani și jumătate, PSD-ALDE și complicii lor de la UDMR țin societatea românească într-o stare de haos, de conflict și de tensiune. Această tactică de manipulare a mai fost folosită în dec-embrie 1989 când pe canalele de propagandă (TVR și radioul național) se transmiteau știri despre presupuși teroriști care trăgeau în populație sau care ar fi otrăvit rezervoarele de alimentare cu apă a orașelor.

Revenind la Referendumul pentru Justiție din 26 mai. Este un instrument politic constituțional al Președintelui Iohannis, pe care a amânat să-l folosească timp de doi ani și jumătate. În perioada de consultări cu partidele politice și cu societatea civilă i s-a solicitat să preia întrebarea din iniția-tiva cetățenească „Fără Penali în funcții publice”. Însă aceasta deja se află pe circuitul parlamen-tar, adică în linie dreaptă spre Constituție.

În urma ciocnirii tuturor intereselor și orgoliilor politicienilor implicați, întrebările alese de președinte nu sunt cele mai fericite, dar asta nu mai contează. Important este ca referendumul pentru Justiție, pentru stat de drept, pentru democrație, pentru libertate, să treacă și să fie validat.

Prima întrebare la care românii sunt așteptați să răspundă este: „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. Propaganda PSD – ALDE în ultimii doi ani și jumătate au apelat fără rușine la empatia cetățenilor. Au vorbit despre amnistii și grațieri ale unor oameni simpli care pot beneficia de grațiere printr-un decret prezidențial. Au speculat cazurile unor persoane care au fost condamnate, spune propaganda, pe nedrept. Astfel, au încercat să inducă în rândul populației ideea de egalitate între infractori de drept comun și marii corupți, printre care și patroni de media cu condamnări penale pentru acte de corupție.

A doua întrebare la care românii sunt chemați să răspundă este: „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al or-ganizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțio-nală?” Este o întrebare construită complex. Însă mesajul este simplu: Nu mai vrem ca Guvernul să emită Ordonanțe de urgență de tipul celebrei OUG 13. Și vrem ca dreptul de a ataca la CCR or-donanțele de urgență să fie extins, adică să nu mai fie doar răspunderea Avocatului Poporului, ins-tituție condusă de persoane numite politic deci supuse politic.

În 26 Mai, vă așteptăm la urne, vă așteptăm să votați Alianța 2020 USR PLUS și DA de două ori la referendum!

Fără hoție ajungem departe!

Acest material a fost comandat de partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale “Alianța 2020 USR PLUS”) și realizat de Bihon. Cod unic de identificare: 4119000617Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor