După informare şi conştientizare, controale

De Dan Birta
Aglomeraţie mare la ITM Bihor FOTO: DAN BIRTA
Aglomeraţie mare la ITM Bihor FOTO: DAN BIRTA
ITM Bihor i-a informat pe angajatori despre promovarea şi îmbunătăţirea securităţii în muncă.


Sala de şedinţe de la mansarda Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor a fost superaglomerată cu angajatorii veniţi la întâlnirea de miercuri, 8 aprilie. Manifestarea a fost organizată sub motto-ul: „Promovați îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor din posturile de lucru și locurile de muncă din toate domeniile economice în care se utilizează echipamente de muncă!”.

„ITM Bihor, împreună cu Inspecţia Muncii, desfășoară acțiuni de informare, conștientizare, monitorizare și control privind respectarea prevederilor legale referitoare la legislația în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) la lucrările din domeniul construcţiilor, utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă în activităţile din agricultură şi industria alimentară și îmbunătățirea stării de securitate în muncă a lucrătorilor din întreprinderi”, a precizat Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor. În cadrul acestor campanii, în perioada aprilie – decembrie 2015 se vor efectua monitorizări și controale în toate tipurile de întreprinderi (micro, mici, mijlocii, mari, cu capital de stat, privat şi mixt) care desfăşoară activităţile enumerate mai sus.

Sectoare

Activitățile din domeniul construcțiilor au fost alese datorită complexității și existenței riscurilor specifice. La nivel european, în activitățile de construcţii, riscul de accidentare pentru lucrători este de două ori mai mare, iar riscul de deces este chiar de trei ori mai ridicat, în raport cu lucrătorii din alte sectoare de activitate.

„Obiectivele acțiunii sunt pe de o parte obiective generale și pe de altă parte obiectivul specific este verificarea respectării, de către angajatorii din construcții, a cerințelor legale în domeniul SSM pe șantierele temporare și mobile în care se desfășoară în special lucrări de săpături și lucrări de termoizolații”, a explicat Marius Rotar.

După sesiunea de conștientizare pentru principalii actori din domeniul construcțiilor, inspectorii de muncă vor participa la ședințele de instruire în domeniul SSM a lucrătorilor, la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor. Acestea vor fi urmate de activitățile de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la SSM a lucrătorilor și verificarea utilizării în condiții de securitate a echipamentelor de muncă specifice domeniului construcțiilor de clădiri și a lucrărilor speciale în construcții şi finalizate cu activități de control de verificare în teren a realizării măsurilor dispuse în controalele efectuate, acţiuni care se vor desfășura în perioada aprilie – noiembrie 2015.

Inspectorii ITM Bihor i-au mai informat pe angajatorii prezenţi la întâlnire despre acțiunea privind utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă în activităţile din agricultură şi industria alimentară. Această acţiune vizează obiective precum creșterea gradului de conștientizare al angajatorilor și lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării prevederilor legale privind cerinţele minime de SSM pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă în activităţile din agricultură şi industria alimentară. Un alt obiectiv este stabilirea măsurilor care se impun, ca urmare a nerespectării de către angajatori și lucrători a cerinţelor minime de SSM pentru utilizarea în muncă a echipamentelor, în vederea prevenirii accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale.

Agenţii economici prezenţi la întâlnire au mai aflat despre acţiunea privind îmbunătățirea stării de securitate în muncă a lucrătorilor din întreprinderi mijlocii și mari, care are drept obiective îmbunătățirea stării de securitate în muncă a lucrătorilor din întreprinderile mijlocii și mari, prin scăderea numărului de neconformități din mediul de muncă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !