Duşmanul din umbră

ORADEA – Fumatul nu mai este de mult o taină pentru tinerii din ziua de astăzi. De aici se nasc statistici îngrijorătoare, conform cărora numărul tinerilor care au început să consume tutun încă de la vârste fragede este în creştere.

Datele statistice arată că 64% dintre elevii de 16 ani au încercat deja fumatul, iar 32% dintre cei cu vârste sub 14 ani au testat măcar o dată gustul de tutun. „Consumul de tutun afectează în principal aparatul respirator, dar şi cordul. Cea mai mare parte a cazurilor de cancer sunt provocate de fumat, care determină în acelaşi timp apariţia şi dezvoltarea unui procent foarte ridicat de boli cardiace”, susţine dr. Ovidiu Lerinţiu, medic specialist medicină internă în cadrul Spitalului CFR Oradea.

La acestea se adaugă bolile de plămâni, ulcerul, osteoporoza, cât şi circulaţia periferică slabă, care poate duce la amputări! Puţină lume ştie că într-o ţigară există 43 de substanţe chimice care cauzează cancerul. Nicotina din ţigări este toxică şi letală în doze mari. Într-o doză de nicotină se află alte patru mii de substanţe chimice. Multe dintre aceste componente sunt active chimic şi produc schimbări negative asupra corpului.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase