Episcopia a destituit stareta din Voivozi

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
1Comentariu
Episcopia a destituit stareta din Voivozi
Episcopia Ortodoxă a Oradiei a anunţat vineri că Monahia Teodora, stareta Mănăstirii Voivozi din judeţul Bihor, pe numele mirenesc Maria Dorohoi, a fost destituită din funcţie, pentru grave abateri, inclusiv de la disciplina economico-financiară.

Totodată, la propunerea Chiriarhului locului, motivată, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a aprobat, în unanimitate, schimbarea statutului Mănăstirii Voivozi din mănăstire de călugăriţe în mănăstire de călugări, la fel cum a funcţionat în Evul Mediu.

„Comisia specială de predare-primire, alcătuită din delegaţi de la Centrul Eparhial, Protopopiatul Marghita şi Mănăstirea Izbuc, cea mai veche mănăstire de călugări din Eparhie, care se îngrijeşte de reorganizarea vieţii monahale la Mănăstirea Voivozi, a fost împiedicată să îşi exercite atribuţiile, prin complicitatea dintre fosta stareţă a Mănăstirii Voivozi şi fostul duhovnic, singurii vieţuitori rămaşi în obşte, după ce fosta stareţă alungase, de multă vreme, pe celelalte vieţuitoare”, a comunicat Episcopia.

Călugăriţe bătute

«Vieţuitoarele» la care se face referire sunt călugăriţe de la Voivozi, care ar fi fost bătute de stareţa Teodora chiar şi cu furca, după cum a acuzat familia călugăriţei Elena Pintea (29 ani).

Dacă la scandalul cu călugăriţele bătute, fosta stareţă Teodora nu a comentat nimic, acum îşi susţine nevinovăţia şi afirmă că ar fi fost agresată de „mireni” şi călugări care se vor muta în mănăstire.

A dispărut şi lenjeria

„Fostul duhovnic a părăsit mănăstirea fără binecuvântare, înainte de sosirea comisiei, iar fosta stareţă a refuzat să predea cheile de la biserică. În cele din urmă, după mai multe somaţii, fosta stareţă a predat cheile, iar comisia a constatat, cu stupoare, lipsa mai multor bunuri din inventarul mănăstirii”, mai arată sursa citată. Responsabilii Episcopiei Ortodoxe a Oradiei reclamă faptul că din biserica de lemn, monument istoric, au dispărut mai multe odoare, între care două icoane mari, îmbrăcate în întregime în argint masiv şi placate cu aur şi pietre preţioase de mari dimensiuni, şi racla cu sfinte moaşte. De asemenea, din chilii au dispărut icoane şi tablouri de pe pereţi, donate de credincioşi, precum şi toată lenjeria şi obiectele din dulapuri, din cămări au dispărut proviziile pentru iarnă, iar din gospodărie toate animalele.

Blestem pentru furt

„Oricine îndrăzneşte să înstrăineze bunuri din averea unei mănăstiri, încalcă grav sfintele canoane şi rânduielile vieţii călugăreşti, căzând sub incidenţa blestemului ctitoricesc. Rugăciunea de dezlegare poate fi făcută, cu folos, numai după înapoierea tuturor bunurilor furate”, a mai atenţionat, în scris, Episcopia.

Reprezentanţii Episcopiei fac un apel către cei care au cunoştinţă de locul în care sunt ascunse bunurile furate de la Mănăstirea Voivozi, „să ia toate măsurile ce se impun pentru ca acestea să se întoarcă la proprietarul de drept, Sfânta Mănăstire Voivozi din judeţul Bihor”.

În această idee, putem nota că în urmă cu două decenii au dispărut icoane valoroase şi din Biserica de lemn de la Brădet – comuna Bunteşti. Însă icoanele furate de doi minori au fost recuperate de la aceştia, chiar cu ajutorul părinţilor lor.

Vecini sicanati de stareta Teodora

 

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor