Etica, mai importantă decât religia

De Crina Dobocan
Niklaus Brantschen
Niklaus Brantschen
Călugărul iezuit Niklaus Brantschen va vorbi vineri, de la ora 18:00, la Centrul Cultural Posticum (str. Teiului nr. 26), despre „Apelul lui Dalai Lama către lume. Etica e mai importantă decât religia”.

Doritorii vor putea să asiste la prelegeri pe tema cărţii lansate şi să poarte discuţii cu călugărul iezuit şi maestrul zen.

În volumul prefaţat în limba română de călugărul elveţian, Dalai Lama atrage atenţia că, în vremurile în care trăim, valorile religiei nu mai sunt de ajuns pentru a fi baza eticii.

„Tocmai a sosit timpul ca, în lumea noastră globală, concepţia despre spiritualitate şi etică să fie așezată pe baze noi, dincolo de religii”, este precizat în volumul care va putea fi achiziţionat la faţa locului, la preţul de 22 de lei.

În fapt, când liderul religios Dalai Lama afirmă că în noi există un simţ al eticii mai profund decât orientarea noastră religioasă împărţită, iar conştientizarea acestuia este o prioritate faţă de particularităţile religioase de orice fel, dă glas temerilor sufocante ce se fac simţite, care învăluiesc prezentul omenirii. Cu toate acestea, Dalai Lama este optimist.

Şansă la dialog

Conform părerii lui, ,,compasiunea noastră înnăscută, atenţia lucidă faţă de ceilalţi şi constrângerea vremurilor noastre pentru a înţelege că trăim în aceeaşi lume, nu în realităţi paralele, este o şansă fără egal pentru naşterea dialogului. Ceea ce ne leagă are prioritate faţă de fundamentalism”.

Dacă secolul al XX-lea a fost cel al violenţei, secolul al XXI-lea trebuie să fie cel al dialogului – afirmă în cartea sa, a cărei traducere în limbile română şi maghiară a a fost publicată în 2017 de Centrul Cultural-Creştin „Posticum”.

Cartea va fi prezentată de călugărul iezuit Niklaus Brantschen, în vârstă de 80 de ani. Întreaga viaţă şi activitate a maestrului spiritual s-a desfăşurat sub semnul întâlnirilor.

S-a perindat necontenit „printre lumi”, drept urmare se simte familiar atât în lumea creştină-occidentală, cât şi în budhismul zen, în cadrul ordinului iezuit, dar şi în lumea noastră secularizată, în lumea interiorizării, dar şi în cea a afacerilor.

Casa Lasalle din Elveţia, înfiinţată şi condusă de el timp de mai multe decenii, mulţumită activităţii sale a devenit în zilele noastre un centru cunoscut şi recunoscut al dialogului inter-religios, unde întâlnirea dintre Orient şi Occident se realizează nu doar la nivel teoretic, ci chiar aievea.

Centrul de meditaţie şi formare este exemplul viu al felului în care pot coexista, îmbogăţindu-se reciproc meditaţia zen, exerciţiile spirituale ale Sfântului Ignaţiu, yoga şi contemplaţia creştină.

Cei care doresc să continue întâlnirile personale cu Niklaus Brantschen sunt invitaţi, între 10 şi 12 noiembrie, la o retragere spirituală în Oradea.

Informaţii suplimentare şi înscrieri se pot face la adresa de e-mail info@posticum.ro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !