Evaluatori straini pentru universitarii nostri

Reactualizat la:
Cornel Popa
Cornel Popa
În recenta sa apariţie publică, senatorul PNL Cornel Popa a adus în discuţie iniţiativa ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, de aduce evaluatori din străinătate în comisiile de concurs pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământul universitar.

Popa l-a întrebat pe Funeriu dacă, înainte de a adopta noua metodologie de ocupare a posturilor universitare, s-a consultat cu reprezentanţi ai mediului academic din România. De asemenea, ministrul e întrebat „care sunt analizele sau criteriile care au stat la baza acestei decizii?”. În fine, senatorul Popa îl întreabă pe Daniel Funeriu dacă a anticipat „ce costuri presupune organizarea acestor concursuri cu participarea examinatorilor din afara ţării şi cum vor fi ele suportate de universităţile care au bugete tot mai mici?”.

 Rândurile ministrului…

În răspunsul său, ministrul arată că s-a consultat cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Rectorilor, precum şi cu Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Criteriile care au stat la baza acestei măsuri „sunt cele legate de meritele profesionale şi de calitate, evaluate prin prisma indicatorilor recunoscuţi internaţional”, care, spune ministru, vor alinia calitatea învăţământului românesc la standardele internaţionale.

În fine, spune ministrul, deoarece se are în vedere evaluarea prin mijloace electronice a candidaţilor, nu vor fi costuri suplimentare pentru univesităţi.

Ca fapt divers, la finele răspunsului său, ministrul i-a adresat senatorului şi câteva rânduri scrise de mână. Funeriu îl asigură pe Popa de „cele mai bune gânduri” şi, post-scriptum, îl informează că „metodologia a fost pe site-ul MECTS o perioadă lungă de timp”. În altă ordine de idei, Popa l-a rebotezat pe Funeriu, numindu-l „Funerariu”…

Şi rector îngrijorat

Reamintim că şi rectorul Cornel Antal s-a arătat săptămâna trecută îngrijorat pentru bugetul universităţilor. Motivul? Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege al parlamentarilor Petru Filip şi Cătălin Crotitoru care elimină locurile cu taxă la facultăţile de stat, adică o sursă importantă de venituri.

„Sunt de acord cu limitarea locurilor cu taxă, dar să se facă treptat. În caz contrar, va exista o problemă socială gravă prin obligarea concedierii a circa jumătate din cadrele universitare din România”, ne-a explicat rectorul Antal

Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !