Examenul trichineloscopic, obligatoriu

De Simona Drimbău
3Comentarii
Examenul trichineloscopic, obligatoriu
Prețul unui examen trichineloscopic la carnea de porcine domestice este 9 lei.

În contextul în care în această perioadă în multe gospodării se sacrifică porci pentru consumul familial, inspectorii sanitari veterinari reamintesc obligativitatea examinării, în vederea depistării trichinelozei, a tuturor porcilor sacrificaţi. Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale nu doar că va fi sancţionată de către inspectorii DSVSA Bihor cu amenzi de până la 2.000 lei, dar și pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă carne neverificată.

Exemenul se execută numai de către personalul acreditat de DSVSA Bihor, prin personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor și cel din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea, respectiv de medicii de liberă practică din fiecare comună.

Centre de examinare

Astfel, în perioada 30.11 – 24.12.2017 și respectiv 27.12. 2017 – 07.01.2018, DSVSA Bihor a organizat la nivelul județului mai multe centre de examinare. Un centru de permanență funcţionează la nivel județean, fiind situat la sediul DSVSA Bihor – Compartimentul de Parazitologie din cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar Județean Bihor, situat în Oradea, str. Ion Bogdan nr. 37. Pentru perioadele menționate, acesta va funcţiona zilnic între orele 8:30-16:00, inclusiv sâmbăta și duminica.

Un centru de permanență la nivelul municipiului Oradea este organizat la sediul Circumscripției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oradea 1 din cadrul Pieței Cetate a Municipiului Oradea, ce funcționează în perioada 30.11 – 24.12.2017, respectiv 27.12. 2017 – 07.01.2018, între orele 8:30-17:00 pentru zilele lucrătoare, iar pentru zilele de sâmbătă și duminică din perioada 10 – 17.12. 2017 programul va fi între orele 8:30-14:30. Pentru zilele/intervalele orare nelucrătoare – zilele libere oficiale și zilele de duminică nemenționate – se va asigura permanența la telefon.

De asemenea, la nivelul fiecărei circumscripții sanitare veterinare de siguranță a alimentelor sau zonale – deschise în toate orașele județului (Oradea – Piața Decebal, Salonta, Beiuș, Ștei, Aleșd, Marghita și Valea lui Mihai), programul zilnic este între orele 8:30-17:00, pentru zilele lucrătoare. Pentru circumscripțiile sanitare veterinare de siguranță a alimentelor sau zonale din afara municipiului Oradea se va desfășura activitate și în zilele de sâmbătă, în intervalul orar 8:30-14:30, iar în zilele nelucrătoare se asigură permanență telefonică.

Efectuarea examenului de specialitate în vederea depistării Trichinella spp., la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare de siguranță a alimentelor sau zonale se efectuează doar pentru carnea de porc domestic crescut și sacrificat pe raza circumscripției pe care o deservește centrul respectiv. Pentru carnea de porc mistreț sau provenită de la un alt animal sălbatic, respectiv pentru carnea de porc domestic cu altă origine decât cea menționată anterior, examinarea pentru depistarea Trichinellei sp. se efectuează doar la nivelul LSVJ din cadrul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale, laborator județean acreditat pentru depistarea Trichinella spp.

„Orarul de funcționare, ce cuprinde numele medicului responsabil pentru fiecare zi de activitate și numărul de telefon la care poate fi contactat, va fi afișat la fiecare circumscripție sanitară veterinară din județ, inclusiv la sediul DSVSA Bihor”, spune directorul DSVSA Bihor, Remus Moţoc.

Valoarea unui examen trichineloscopic la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populației este de 9 lei, dacă se execută la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare de siguranță a alimentelor sau zonale, respectiv de 9 lei +TVA pentru tehnica prin trichineloscopie directă, și 47 lei + TVA pentru tehnica digestiei artificiale, dacă se efectuează în laboratorul acreditat din cadrul DSVSA Bihor.

Trichineloza este o zoonoză de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne de porc, dar și carne de la alte animale omnivore insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinella specie. Cel mai frecvent este diagnosticat tipul Trichinella spiralis. La om, boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor